Annons

”De regionala skyddsombuden ska vara oberoende”

Replik i debatt om skyddsombud, tidigare inlägg 16 maj.
”Laila Naraghi (S) med flera undrar i en nylig debattartikel varför SD inte ställde sig bakom regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud.”
Debatt • Publicerad 23 maj 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi har därför föreslagit att de fackligt anställda regionala skyddsombuden bör ersättas med oberoende, statligt anställda arbetsmiljöinspektörer underställda Arbetsmiljöverket.”
"Vi har därför föreslagit att de fackligt anställda regionala skyddsombuden bör ersättas med oberoende, statligt anställda arbetsmiljöinspektörer underställda Arbetsmiljöverket.”Foto: Pontus Lundahl / TT

Laila Naraghi (S) med flera undrar i en nylig debattartikel varför SD inte ställde sig bakom regeringens förslag om utvidgad tillträdesrätt för regionala skyddsombud. Skälet till det är att det nuvarande systemet med regionala skyddsombud är en bidragande orsak till den omfattande arbetsmiljöproblematik vi ser idag.

Socialdemokraternas förslag går som tidigare nämnt ut på att regionala skyddsombud ska verka på arbetsplatser där det saknas medlemmar i facket, men där kollektivavtal gäller. Frågan vi alla bör ställa oss är då vad som händer på de arbetsplatser som saknar kollektivavtal?

Annons

Den naturliga konsekvensen av (S) förslag är helt enkelt att man gör skillnad på löntagarna, så till den grad att en trygg och bra arbetsmiljö endast blir förbehållet de löntagare som arbetar på ett företag med kollektivavtal.

Sverigedemokraterna har i stället som utgångspunkt att säkerställa en god arbetsmiljö på alla landets arbetsplatser – oavsett om de har kollektivavtal eller ej. Vi har därför föreslagit att de fackligt anställda regionala skyddsombuden bör ersättas med oberoende, statligt anställda arbetsmiljöinspektörer underställda Arbetsmiljöverket. Då dessa arbetsmiljöinspektörer arbetar på uppdrag av staten skulle de också ha tillträde till samtliga svenska arbetsplatser för att säkerställa att arbetsmiljöarbetet sker på ett korrekt sätt.

Detta säger dock Laila Naraghi och hennes parti nej till, som i stället menar att det är fackens roll som måste stärkas när det kommer till arbetsmiljön. Det trots att allt fler svenskar inte är medlemmar i något fackförbund, vilka då kommer att stängas ute från detta viktiga arbete. Det är ett exkluderande synsätt som riskerar svenska löntagares liv.

Grundtanken med detta ställningstagande tycks vara att stärka Socialdemokraternas och fackens makt på arbetsmarknaden, snarare än att faktiskt förbättra arbetsmiljön för svenska löntagare. Detta intygas inte minst av alla de fall där personer som varit aktiva i andra partier än Socialdemokraterna blivit utestängda från LO.

Vi menar därför att det vore klädsamt för Socialdemokraterna och IF Metall att ta bladet från munnen och tala klarspråk kring vad det faktiskt handlar om. Hade man haft som genuin ambition att säkerställa en bra arbetsmiljö för alla borde man rimligen ställa sig bakom det förslag som inte exkluderar en stor del av Sveriges löntagare.

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Anne Oskarsson (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons