GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att utveckla glasriket

Som boende och uppväxt i Orrefors kan jag bara konstatera att det stolta Glasriket har förändrats.
Debatt • Publicerad 23 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Glasbruksområdet I Orrefors måste saneras, menar debattören.
Glasbruksområdet I Orrefors måste saneras, menar debattören.Foto: Samuel Slättman

Det börsnoterade företaget köpte Orrefors Glasbruk med information om satsning i bygden. Hotell och försäljningsverksamhet. I dag har bolaget sålt lokalerna till en ”målvakt” och kvar står tomma lokaler och en mark som behöver saneras.

Men vi ser möjligheter i bygden då det finns entreprenörer och företag som Målerås Glasbruk, Orranäs Glasbruk, Målerås Mekaniska, Målerås Läder, Södra, Vida och många andra småföretag. Det gör att vi som lever i bygden har en framtidstro.

Nybro Kommun har också medverkat till framtidstron. Efter initiativ från Centerpartiet köptes mark mellan Orrefors och Orranäsasjön för att säkerställa friluftslivet. Kommunen har byggt ett utegym i Orrefors och ny lekplats i Målerås.

Nyligen beslutades om fyra nya miljoner kronor till landsbygdsutveckling kompletterat med föreningsstöd. Nybro Kommun har under en följd av år förbättrat sig på många olika områden. Det kan vi se i mätningar inom skola, barnomsorg och äldreomsorg men också inom friluftslivet och näringslivsrankingen.

Den lokala politiken är viktig för den lokala utvecklingen. Kommunen ska se till så grundservicen fungerar, att vara dörröppnare och att se till så det finns mark för bostadsbyggande och näringslivet. Men nya jobb och verksamheter beror på de enskilda entreprenörerna med anställda.

Jag ser möjligheter för min bygd och vill markera flera områden som viktiga:

• Glasbruksområdet I Orrefors måste saneras. De gamla ägarna måste ta sitt ansvar, här bör också staten medverka. Om vi kan sanera området kan lokalerna på bruket ge möjligheter till ny näringsverksamhet.

• Vi har fyra mindre tätorter i området Målerås, Gullaskruv Orrefors samt närliggande Flygsfors med omkringliggande landsbygd med utvecklingsmöjligheter.

• Marknadsföring av ett tänkt bostadsområde vid Pålavik, det skulle bli ett av kommunens attraktivaste boende.

• Orrefors är en av de mest kända småorterna i landet (internationellt) här finns möjligheter som draglok.

• Vi vill värna om äldreboendet i Orrefors.

• Orrefors skola är en viktig del i den lokalsamhället här behövs på sikt underhåll. Vi vet också att det finns krafter i Kommunen som vill centralisera skolverksamheten – vi vet hur man försökte i Alsterbro.

• Deltidsbrandkåren är viktig för samhället

• Föreningslivet i orterna är väldigt viktigt för oss och behöver uppmuntran.

• Inom hela området finns många vandringsleder och cykelleder i skön natur. Dessa måste underhållas och ytterligare marknadsföras i kombination med besök på våra orter som besökare och invånare i kommunen.

I september är det val då är det viktigt att värdera vad partierna gjort och vill göra. För Centerpartiet är det mycket viktigt att hela kommunen ska leva.

Helén Danielsson, Orrefors, ordförande i Centerpartiets kommunkrets

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.