GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Dags att köra över MP för att förebygga storskalig elbrist”

Energipolitik.
”Sverige går en spännande och omvälvande framtid till mötes. Stora batterifabriker ska byggas i norr. Transportsektorn ska ställas om till eldrift. Stål utan kol ska produceras fossilfritt, men det förutsätter stora mängder el.”
Debatt • Publicerad 24 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Om inte regeringen fattar ett samlat beslut om både mellanlagret och slutförvaret före den 31 augusti riskerar flera kärnkraftverk tvingas fasas ut i förtid, då mellanlagret i Oskarshamn beräknas vara fullt redan 2022.”
"Om inte regeringen fattar ett samlat beslut om både mellanlagret och slutförvaret före den 31 augusti riskerar flera kärnkraftverk tvingas fasas ut i förtid, då mellanlagret i Oskarshamn beräknas vara fullt redan 2022.”
Foto: Roger Carlsson

Ska vi nå klimatmålen kommer att krävas el – mycket mer än idag. Bara omställningen på SSAB:s anläggningar i Luleå och Oxelösund väntas innebära en ökad användning av el som motsvarar en tiondel av vad hela Sverige idag använder.

Men istället för att förenkla och säkra fossilfri, stabil och leveranssäker elproduktion, sätter regeringen käppar i hjulet. Ska kärnkraften kunna fortsätta att leverera måste avfallet kunna tas om hand på lång sikt. Mellanlagringen som sker i vårt län är begränsad och om inte slutförvarsfrågan blir löst vid samma tillfälle kommer kärnreaktorer att få stängas och det med start redan i maj 2024.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot.
Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot.
Foto: SUVAD MRKONJIC
”Det finns en lösning – men regeringen blockerar den. Det planerade slutförvaret i Östhammar har godkänts i alla miljögranskningar. Frågan är färdig för beslut. Men Miljöpartiet med miljöministern Per Bolund i spetsen förhalar avgörandet.”
Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot.

Det finns en lösning – men regeringen blockerar den. Det planerade slutförvaret i Östhammar har godkänts i alla miljögranskningar. Frågan är färdig för beslut. Men Miljöpartiet med miljöministern Per Bolund i spetsen förhalar avgörandet.

Istället för att ta ansvar och få på plats en långsiktigt hållbar lösning vill regeringen enbart ta beslut om att utöka mellanlagret i Oskarshamn. Det är en kortsiktig manöver som Oskarshamns kommun mycket tydligt har tagit avstånd ifrån.

Oskarshamns kommun har redan från första början på 1970-talet, ända sedan mellanlagret Clab byggdes, sagt att det ska vara just ett mellanlager, som inte i praktiken får förvandlas till ett slutförvar. Detta måste staten givetvis respektera. Men med Miljöpartiet i rodret i denna fråga försöker nu staten dra sig ur denna överenskommelse, för att man saknar förmåga att fatta det långsiktiga beslutet.

Under normala omständigheter skulle det kanske inte finnas så stora skäl till oro. När alla underlag finns och sunt förnuft säger att en kris måste undvikas, borde det ligga i allas intresse att lösa frågan snarast även om det kan ta emot för vissa partier.

Men nu råder inte normala omständigheter. Regeringens arbete präglas av motstridiga viljor och obegripliga kompromisser. Sverige har just nu en cementkris som enligt Byggföretagen hotar 280 000 arbetstillfällen. Ändå agerar regeringen handfallet och kortsiktigt.

Jag skulle dessvärre inte bli förvånad om slutförvarsfrågan spårar ur på samma sätt. Miljöpartiet har varit tydliga med att de i grunden är emot kärnkraft och vill lägga ner den. Genom att de får ta hand om slutförsvarsfrågan har de i praktiken getts en möjlighet att förverkliga sin ambition. Partiet har inget som helst intresse av att ge den svenska kärnkraften hållbara förutsättningar.

Så det är ingen överraskning att partiet inte driver slutförvarsfrågan med det ansvarstagande och den långsiktighet som kärnavfallet kräver. Det stora mysteriet är att Socialdemokraterna låter Miljöpartiet hållas, och därmed utsätter Sverige för en risk att drabbas av en storskalig elkris.

Nu brådskar det. Om inte regeringen fattar ett samlat beslut om både mellanlagret och slutförvaret före den 31 augusti riskerar flera kärnkraftverk tvingas fasas ut i förtid, då mellanlagret i Oskarshamn beräknas vara fullt redan 2022. Det är hög tid att regeringen bryter handlingsförlamningen och kör över Miljöpartiet.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.