GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att bygga nya kärnkraftverk

Elräkningarna skjuter nu i höjden. Det är resultatet av en politik där kärnkraften har stängts ner och alla resurser har använts till att bygga vindkraft.
DEBATT • Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 23 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi behöver värna den befintliga kärnkraftsproduktion som finns kvar, och påbörja bygget av två nya kärnkraftverk. Med nya reaktorer skulle Oskarshamn ensamt kunna säkra lägre elräkningar, stabil tillgång till el och tiotusentals jobb i växande företag. Det är dags att gå till beslut om nya reaktorer och att staten tar sitt nödvändiga ansvar.”, skriver Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M).
”Vi behöver värna den befintliga kärnkraftsproduktion som finns kvar, och påbörja bygget av två nya kärnkraftverk. Med nya reaktorer skulle Oskarshamn ensamt kunna säkra lägre elräkningar, stabil tillgång till el och tiotusentals jobb i växande företag. Det är dags att gå till beslut om nya reaktorer och att staten tar sitt nödvändiga ansvar.”, skriver Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M).
Foto: Roger Carlsson

El från vindkraft är nästan tre gånger så dyr att producera som kärnkraftsel. Elpriserna är ett hårt slag mot hushållens ekonomi och jobben. För att säkra billig, säker och koldioxidfri eltillgång bör Sverige omedelbart börja bygga ny kärnkraft.

Den svenska elkrisen är ett faktum och drabbar såväl hushåll som företag. I februari i år stängde Holmen två av sina pappersbruk på grund av extrema elpriser, och i Malmö har Pågen skjutit upp planerna på att expandera på grund av att den ström de behöver inte kan garanteras. Oljekraftverket i Karlshamn har periodvis startats för att säkerställa att det finns tillräckligt med el under dagar med hög efterfrågan. Smutsig kolkraftsel har importerats från Tyskland, Polen och Litauen. Vattenfall räknar med att vinterns elpriser kommer att slå nya rekord.

Elkrisen är ett resultat av regeringens oansvariga energipolitik. Kärnkraft har lagts ned på ideologiska grunder, utan hänsyn till konsekvenserna. Stängningen av Ringhals 1 och Ringhals 2 innebar att närmare tio procent av Sveriges elproduktion utraderades.

Samtidigt ökar elbehovet och den snabbt ökande elektrifieringen behövs för att klara jobben och klimatomställningen. Det finns ett säkert sätt att minska koldioxidutsläppen utan att öka klyftorna eller minska tillväxten. Sänkta energiskatter kan mildra det akuta problemet, men den långsiktigt hållbara lösningen är att bygga ny kärnkraft. Sverige bör därför omedelbart påbörja bygget av två nya kärnkraftverk. Detta sker exempelvis i Frankrike, men även i Estland där statliga Vattenfall investerar i ny kärnkraft. Där beräknas verken stå klara inom tio år. Det går att göra även i Sverige – och det behöver göras för att trygga energiförsörjningen. Det är rimligt att staten står för en del försäkringskostnader för ny kärnkraft, på samma sätt som andra energislag har fått subventioner.

Det är också hög tid att säkerställa en färdplan för fjärde generationens kärnkraft. Den fjärde generationens kärnkraftsreaktorer har potential att återanvända vad som tidigare klassats som uttjänt kärnbränsle, och har därmed inte samma problem med avfall som nuvarande kärnkraftverk. Klimat- och miljövinsterna är stora, liksom fördelarna med en långsiktigt hållbar och stabil energiförsörjning för hela landet året runt. Viktiga delar i detta omfattar ökade anslag till kärnkraftsforskning och möjliggörandet av forsknings- och testanläggningar för att fjärde generationens reaktorer ska kunna tas i drift i framtiden.

Bygger vi inte ut kärnkraften riskerar vi att få en situation med extremt långtgående vindkraftsetablering i hela landet. En radikal utbyggnad av vindkraften kommer till ett högt pris för miljön och stör djur och natur. Det är dessutom sorgligt fult när varenda horisont ska förstöras med vindkraftverk. Den som körde mellan Kalmar och Borgholm kunde tidigare se gamla vackra värdekvarnar, nu är det i stället vindkraftverken som fångar uppmärksamheten. Elräkningen kommer därtill varaktigt bli högre än med kärnkraft.

Kärnkraften är klimatsmart, fossilfri och producerar el dygnet runt. Även när det är vindstilla och när solen inte skiner – den sorts väder vi svenskar är väl bekanta med. Vi behöver värna den befintliga kärnkraftsproduktion som finns kvar, och påbörja bygget av två nya kärnkraftverk. Med nya reaktorer skulle Oskarshamn ensamt kunna säkra lägre elräkningar, stabil tillgång till el och tiotusentals jobb i växande företag. Det är dags att gå till beslut om nya reaktorer och att staten tar sitt nödvändiga ansvar.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesperson (M)

”Kärnkraften är klimatsmart, fossilfri och producerar el dygnet runt. Även när det är vindstilla och när solen inte skiner – den sorts väder vi svenskar är väl bekanta med.”
Niklas Wykman
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.