Centralt förhandlade avtal ger garantier
Annika Elias, Ledarna, svartmålar när hon påstår att ”alla arbetande smålänningar” enbart är hänvisade till att följa löneförhandlingarna i medier och att var och en ska löneförhandla med sin egen chef.
Unionen Småland har förtroendevalda på arbetsplatserna. De har kännedom om förhållanden och villkor och förhandlar för Unionens medlemmar.
Det innebär att de kan ha en bättre kännedom om lönenivåerna och se orättvisa och diskriminerande skillnader. Till sin hjälp har de centralt överenskomna nivåer som Unionen och arbetsgivarorganisationerna kommit överens om som en lägsta nivå. Ansvarsfulla nivåer som tar hänsyn både till samhällsekonomin och till företagen samtidigt som det skapar förutsägbarhet för företagen lokalt och reallöneökningar för Unionens medlemmar.
Vi i Unionen Småland vet av erfarenhet att när arbetsgivarna gör egna bedömningar av om det finns ett utrymme eller inte så brukar det vara till de anställdas nackdel. Särskilt på arbetsplatser utan en fackklubb riskerar de anställda att bli utan löneökning om det saknas en angiven miniminivå.
Våra centrala kollektivavtal skapar förutsättningar för individuell lönesättning och utgår från att lönesättningen systematiseras i företagen, där kriterierna för löneökningar är tydliga, välkända och en naturlig del i dialogen mellan chef och medarbetare. Då blir lönesystemen och lönesättningen i företagen en drivkraft för den anställde och stimulerar därigenom till ökad konkurrenskraft. Då krävs det närvarande chefer som är insatta i de arbetsuppgifter och arbetsinsatser som utförs dagligen. Det kräver också planerad och kontinuerlig kompetensutveckling så att alla har möjlighet att utvecklas i sitt arbete.
Centralt förhandlade kollektivavtal tryggar årliga löneökningar och kan aldrig vara en begränsning för den anställdes löneutveckling, arbetsgivarna får höja lönerna så mycket de vill över nivån i löneavtalen!
Inger Rutensköld, regionchef Unionen Småland