Annons

Centerpartiet: Vi kan inte lämna de arbetslösa i sticket

Arbetsförmedlingen
”Vi har nu inlett förhandlingarna med regeringen och Liberalerna kring hur den framtida Arbetsförmedlingen ska se ut. Detta ska bli verklighet med den reform som ska sjösättas år 2021.”
Publicerad 28 november 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Framtiden för Arbetsförmedlingen i Sverige har blivit en het politisk fråga. I dag motiverar fyra ledande C-politiker varför de driver på för en omfattande förändring av dagens Arbetsförmedling.
Framtiden för Arbetsförmedlingen i Sverige har blivit en het politisk fråga. I dag motiverar fyra ledande C-politiker varför de driver på för en omfattande förändring av dagens Arbetsförmedling.Foto: Bertil Ericson / TT

Arbetsförmedlingen fungerar inte riktigt bra och därför vill vi reformera den. Vårt mål är att arbetssökande ska få bättre hjälp – var i landet de än befinner sig.

Arbetsförmedlingen hjälper idag bara var tjugonde arbetslös, och de flesta arbetsgivare använder inte Arbetsförmedlingen för att rekrytera personal. De senaste åren har Arbetsförmedlingen dessutom på eget initiativ dragit sig tillbaka från mindre orter, med nedläggning av en tredjedel av kontoren.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län.
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län.Foto: Jan Stenqvist
”Vi kommer att vara lyhörda längs vägen, ta det steg för steg och genomföra reformen på ett ansvarsfullt sätt.”
Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län.
Annons

I riksdagen har Centerpartiet i många år varnat för konsekvenserna av att lägga ned små kontor på mindre orter. Digitala lösningar är ett bra komplement, men de personliga mötena är viktiga. Den som söker jobb ska kunna träffa en lokal handläggare. Kontoret i Högsby vet vilka jobb som finns på orten, vilka krav som ställs på den arbetssökande och kan just därför förmedla rätt sorts jobb till den som söker. Arbetsgivarna i sin tur hittar rätt kompetens för att kunna fortsätta driva sina företag i en allt hårdare konkurrens.

Jobb på landsbygden kräver givetvis även andra reformer, som infrastruktur och lägre skatt på små företag och hållbara finansieringslösningar. Men vi ser också att en bra arbetsförmedling måste finnas i alla kommuner. Om det egna kontoret inte finns kvar ska Arbetsförmedlingen finnas i kommunens lokaler eller på de statliga servicekontoren.

Sedan behöver vi ta nästa steg. Vi har nu inlett förhandlingarna med regeringen och Liberalerna kring hur den framtida Arbetsförmedlingen ska se ut. Detta ska bli verklighet med den reform som ska sjösättas år 2021.

Till skillnad från idag ska det i hela landet finnas fristående förmedlare som får betalt efter hur många som kommer varaktigt i jobb, mest när de hjälper de som har de tuffast på arbetsmarknaden, så att de prioriteras. Det ska vara krav på närvaro på små orter och att det ska finnas en extra bonus för de som förmedlat jobb i mindre, glesbefolkade kommuner. Dessutom ska det utredas om mindre kommuner själva ska kunna förmedla jobb mot resultatersättning, för att ytterligare säkra att det aldrig finns ”vita fläckar” på kartan.

I vår startar Arbetsförmedlingen ett pilotprojekt i 32 kommuner. Det blir det första steget mot en ny sorts arbetsförmedling, där arbetslösa ska få bättre service än i dag och får möjlighet att välja mellan olika privata och ideella aktörer.

Vi kommer att vara lyhörda längs vägen, ta det steg för steg och genomföra reformen på ett ansvarsfullt sätt.

Arbetsförmedlingen har misslyckats, år efter år. Nu är det dags att nya fristående förmedlare får visa vad de kan prestera, särskilt på landsbygden. Framför allt förtjänar arbetslösa i hela landet en bättre chans till jobb.

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län.

Stihna Evertsson Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Högsby.

Erik Ciardi (C), ledamot i utskottet för arbetsmarknad och integration i Kalmar, Centerpartiet.

Martin Ådahl (C), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Annons
Annons
Annons
Annons