GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Centerpartiet ser varje elev”

Skolpolitik
”Den 8 september kunde vi läsa Liberalernas insändare. Liberalerna framhäver sig själva som Sveriges och Kalmars skolparti. Det är en bild som vi inte delar.”
Debatt • Publicerad 9 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Dagens skola är inte rustad att möta varje unik individ utifrån dennes egna förutsättningar och förmågor.”
"Dagens skola är inte rustad att möta varje unik individ utifrån dennes egna förutsättningar och förmågor.”Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT

För att få utmåla sig som ett skolparti så tycker vi att det krävs mer än tomma ord och löften om hårdare krav och högre förväntningar.

Idag har vi ett samhälle där den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat kraftigt. Det är en samhällsutveckling som vi inte är stolta över.

En möjlig orsak till den ökade psykiska ohälsan som pekas ut är att det idag är alldeles för hög press på barn och unga. Barn får inte vara barn utan ska prestera hårt för att Sverige ska kunna rankas högt i Pisaundersökningar.

För Centerpartiet är det barnet som står i centrum. Barn måste också få möjlighet att vara barn. Barn har enligt artikel 31 i barnkonventionen rätt till lek, vila och fritid. I dagens samhälle är dessa rättigheter åsidosatta.

Många barn och unga har inte orken eller möjligheten till vila och återhämtning till följd av den höga press som råder i skolan med mycket läxor och prov.

Inte nog med att eleverna är i skolan långa dagar, utan de förväntas också fortsätta sitt ”arbete” hemma. Vilket aldrig skulle accepteras på en ”vanlig” arbetsplats. Varför ska barn och unga då utsättas för det?

Enligt artikel 28 i barnkonventionen har barn rätt till utbildning. Det står också att skolan ska vara tillgänglig för alla. I dagens samhälle är skolan inte tillgänglig för alla.

Dagens skola är inte rustad att möta varje unik individ utifrån dennes egna förutsättningar och förmågor. Det är ett stort problem att skolan mer är rustad utifrån samhällets förväntningar på vad ett barn ska prestera.

Skolan borde istället vara ett nav där individen bereds möjlighet att växa och lära sig kunskaper denne bär med sig hela livet.

Vi instämmer med Liberalerna i att det är ett gigantiskt misslyckande att väldigt många elever går ur grundskolan utan fullständiga betyg.

Samtidigt tror vi att det är viktigare att vi då ser efter orsakerna till detta och inte kommer med mer press och stress som kommer göra situationen ännu svårare för barnen.

Skoltiden är en avgörande period för varje människa. Tidigt formas här den individ som ska gå vidare in i vuxenlivet. Barn ska ha en trygg och utvecklande skola som ska anpassas efter varje barns behov och kapacitet.

Även utbildningsalternativen för vuxna behöver utvidgas. Fler yrkesutbildningar, anpassade efter arbetsmarknadens behov, med möjligheten att läsa in högskolebehörighet på komvux behöver skapas.

Centerpartiet i Kalmar vill:

# Ge goda förutsättningar även för mindre skolor.

# Att anställda inom förskola och skola ska ha en god arbetsmiljö och möjlighet till vidare- utbildning på arbetstid.

# Satsa på barn och ungas hälsa, bland annat genom utbyggd elevhälsa.

# Att förskola och skola ska anpassas efter barnets behov och inte barnet efter skolans.

# Ha större vuxennärvaro på raster för att skapa en tryggare skolmiljö.

# Öka samarbetet mellan förvaltningar, t.ex. socialförvaltningen och förskolorna för att tidigt kunna sätta in förebyggande insatser när barn riskerar att hamna i otrygga sammanhang.

Alexander Finstad, medlem Centerpartiet Kalmar

Abetare Gashi, kommunfullmäktigekandidat Centerpartiet Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.