Annons

"Bygg inte bort det som gör Kalmar attraktivt”

Bakåtsträvare, NEJ-sägare, gnäll-spikar. Invektiven är många för oss som opponerar oss mot den rådande byggpolitiken där fokus tycks vara att närmast uteslutande bygga stort och högt.
Kommunpolitik i Kalmar • Publicerad 20 juni 2021 • Uppdaterad 21 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Från slottet kommer Kvarnholmens relativt låga bebyggelse och monumentalbyggnader likt Domkyrkan till stor del skymmas och framstå som små och futtiga.
"Från slottet kommer Kvarnholmens relativt låga bebyggelse och monumentalbyggnader likt Domkyrkan till stor del skymmas och framstå som små och futtiga.Foto: Mats Holmertz

Är det i en känslig kulturmiljö så ska det givetvis byggas i glas och betong så det ”sticker ut” och helst på varje grönyta som kan hittas. En ansats till en seriös diskussion om hur framtidens Kalmar ska se ut och hur Kalmarborna vill bo saknas helt, utan själva strategin tycks gå ut på att tysta all kritik genom att brännmärka kritiker med diverse epitet.

De senaste årens förslag på stora kolosser i känsliga miljöer, förtätning och byggnation av grönytor, fokus på stora hyreshus trots en skriande efterfråga på villor och småhus, gör det uppenbart att en diskussion behövs. Och vi behöver den nu, innan det är för sent.

Annons

Vi har redan sett hur Gamla brandstationen, en vacker historisk byggnad dolts av en totalt malplacerad glascylinder, ”för att vitalisera stadsrummet”. Och det flera gånger stoppade Foppahotellet, hotar åter igen att göra detsamma.

Christopher Dywik, gruppledare KD Kalmar.
Christopher Dywik, gruppledare KD Kalmar.Foto: Mats Holmertz
” Hotellet kommer inte bara torna upp sig likt en rostbrun barriär och skymma vårt vackra Renässansslott från större delen av vår historiska stadskärna. Det kommer också på ett mycket brutalt sätt förändra stadens siluett.”
Christopher Dywik, gruppledare KD Kalmar

Trots upprepad kritik från Svenska Turistföreningen, Kalmar stads Hembygdsförening samt experter hos Kalmar länsmuseum och Svenska Byggnadsvårdsföreningen, samt tydliga skrivningar i den mörkade miljökonsekvensbeskrivningen, så fullständigt ignoreras alla varningar om det olämpliga i att uppföra en byggnad av denna storlek mitt i riksintresset för kulturmiljövård. Hotellet kommer inte bara torna upp sig likt en rostbrun barriär och skymma vårt vackra Renässansslott från större delen av vår historiska stadskärna. Det kommer också på ett mycket brutalt sätt förändra stadens siluett och från slottet kommer Kvarnholmens relativt låga bebyggelse och monumentalbyggnader likt Domkyrkan till stor del skymmas och framstå som små och futtiga.

En annan risk som det ogärna talas om är att Länsstyrelsen har slagit fast att ”den kumulativa effekten på riksintresset” (med Foppahotellet) nått en gräns” och ”till viss del redan är förbrukad”. Vilket innebär att det riskerar att stoppa eller begränsaandra betydligt mer intressanta projekt i närområdet: likt Stordalen/LW-fastigheters och P&E Fastighetspartners hotellplanervid Baronen och Barlastholmen!

KD anser inte att Kalmars kulturmiljö är ett hinder för utveckling och tillväxt, utan tvärtom vår största tillgång och det som gör Kalmar attraktivt för turister och boende. Nya byggnationer måste anpassas efter kringliggande bebyggelse så att de förstärker stadens unika karaktär, snarare än att slå sönder den och ge området en känsla av att vara spretigt och illa genomtänkt. I stället för en barriär på den aktuella tomten har vi en vision om en sprudlande oas med grönska, bänkar, vattenspel, soldäck och en lägre bebyggelse med uteserveringar eller mindre butiker anpassat efter magasinet, gästhamnens små trästugor eller Kvarnholmens äldre bebyggelse.

Christopher Dywik, gruppledare KD Kalmar

Carolina Almeborg (KD)

Alexander Krasnov (KD)

Fredrik Sjömar (KD)

Karin Karlsson (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons