Bristande redovisning kostar miljoner

Sju av tio små och medelstora företag i Kalmar län är beroende av hjälp med sin redovisning.
Debatt • Publicerad 10 januari 2013

Samtidigt uttrycker Bolagsverket oro över ett ökat antal fel i årsredovisningarna. Problemen kan lösas om redovisningsbranschen mer aktivt berättar om sina tjänster.

Revisionsplikten för mindre aktiebolag avskaffades 2010. Därmed slapp 250 000 företag i landet, varav cirka 5 000 i Kalmar län, ha en revisor som granskar verksamheten. Fram till i höstas hade cirka 115 000 aktiebolag valt detta, enligt Bolagsverkets uppgifter. Det motsvarar statistiskt sett 2 270 företag i Kalmar län.

Reformen har inneburit besparingar för de mindre aktiebolagen på närmare en miljard kronor. Men också problem och nya kostnader för många av dem. Bolagsverket konstaterade i höstas att antalet årsredovisningar med felaktigheter nu är fler än tidigare och att förseningsavgifterna har ökat med 10 procent.

Bolagsverket pekar i ett uttalande särskilt på riskerna med att både avstå från revisor och "inte anlita en redovisningskonsult eller kunnig bokföringsbyrå". Alla parter, inte minst redovisningsbranschen, har mycket att vinna på att de som erbjuder rådgivning och revisionstjänster till småbolagen blir bättre på att berätta om sina tjänster. Det är inte rimligt att besparingar som företagen gör på att välja bort revisorn ska hamna i statskassan för att företagarna får betala förseningsavgifter.

Av de aktiebolag som hade kalenderåret 2011 som räkenskapsår och skulle ha lämnat in sina årsredovisningar den 31 juli i år fick drygt 9 000 förseningsavgifter på grund av uteblivna årsredovisningar till Bolagsverket. Det innebär ett samlat dränage på 45 miljoner kronor ur landets mindre företag.

I Kalmar län kan den statistiska andelen av årets förseningsavgifter uppskattas till 900 000 kronor. Vismas färska undersökning visar att behovet av rådgivning är stort. När vi frågade drygt 1 200 företag hur mycket hjälp de behöver med sin redovisning angav mer än hälften, 58 procent, att de i varierande utsträckning behöver hjälp. 27 procent svarade dessutom att de behöver hjälp i mycket hög eller ganska hög grad.

I Kalmar län var andelarna 70 respektive 41 procent. Det finns stora pengar att tjäna om de mindre aktiebolagen blev bättre på att ta hjälp av externa redovisningskonsulter – och om byråbranschen blev bättre på att tala om vad den kan. Det handlar i slutändan både om företagarnas och samhällets pengar.

Magnus Hedlund, vd för Visma Services

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.