GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Bred representation och helhetssyn viktigt för nytt Industriforum”

Regionpolitik
”Snart hålls första mötet med Region Kalmar läns nya arena för industriell utveckling – Industriforum.”
Debatt • Publicerad 7 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Länets industrier omsätter 82,5 miljarder kronor om året och sysselsätter var tredje anställd inom den privata sektorn.”
”Länets industrier omsätter 82,5 miljarder kronor om året och sysselsätter var tredje anställd inom den privata sektorn.”
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länets industrier omsätter 82,5 miljarder kronor om året och sysselsätter var tredje anställd inom den privata sektorn. Det gör Kalmar län till industritätast i landet och branschen bidrar till länets tillväxt och skatteintäkter på ett sätt som andra branscher inte kommer i närheten av. Regionen behöver därmed prioritera att skapa bättre förutsättningar för industrin i en allt tuffare global konkurrens.

Temat för ett genomfört uppstartsmöte inför Industriforum var kompetensförsörjning. Ett viktigt område med många olika aktörer och politisk samsyn om behoven av samverkan och samordning. Det var ett hoppingivande avstamp som samlade deltagare från industrin, aktörer som jobbar med industriell utveckling och representanter från kommunerna.

Men det finns saker med regionamajoritetens upplägg kring Industriforum som oroar, och där den politiska samsynen är mindre.

Redan på uppstartsmötet kom kritik mot vilka som tar plats i forumet – fyra representanter från facken mot en representant från industrins arbetsgivarorganisation. Fler företag av kött och blod måste ingå, löd kritiken. Vi Moderater håller med. Majoritetens svar om planer på att adjungera in industriföretag vid behov ekar ihåligt.

Det blir svårare att bidra konstruktivt eller att framföra kritik utan en fast plats. Det går inte, med den skeva fördelningen av plasterna för ögonen, att komma ifrån misstanken att Industriforum är en snabbt hopkokad lösning för att stilla den vid tidpunkten tuffa facklig kritiken mot den S-ledda regionmajoritetens industripolitik.

Det oroar också att ett uppstartsmöte inte tar upp fler utmaningar. Vi förutsätter att ett industriforum värt namnet också behandlar länets eftersatta infrastruktur och energikrisen som står för dörren. Utan kärnkraftsel och utbyggd infrastruktur - en konsekvens av nuvarande regeringspolitik – blir det nämligen svårt för industrin i Kalmar län att utvecklas.

Pär-Gustav Johansson (M), viceordförande i Regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.