GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Bra bild av behoven viktigt när stöd behövs”

Utbildning
”Förskola, skola och vuxenutbildning har slitit hårt under pandemin. Nu väntar även nya utmaningar för att ge ett bra mottagande till barn och unga som kommer från Ukraina.”
Debatt • Publicerad 26 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Skolhuvudmän i Kalmar län lyfter också att det är en utmaning att möta barn och elever med komplexa behov.”
"Skolhuvudmän i Kalmar län lyfter också att det är en utmaning att möta barn och elever med komplexa behov.”Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Som stödjande myndighet har Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) uppdraget att stötta utbildningsverksamheter under alla olika förhållanden och att utgå från de behov som finns.

Att ge barn och unga utbildning är en av samhällets viktigaste uppdrag, skolan är en hälsofrämjande skyddsfaktor. Vi på SPSM har under 2021 mött samtliga kommunala och ett 20-tal enskilda skolhuvudmän för förskolor, skolor och vuxenutbildningar i Kalmar län för att samtala om utmaningar, styrkor och behov där SPSM kan vara ett stöd. I dialogerna har skolornas huvudmän berättat om flera intressanta utvecklingsprojekt som de arbetar med. De har också tagit upp olika utmaningar, som SPSM nu arbetar vidare med för att möta.

Några områden har kommit upp i flera samtal, oavsett om man är liten eller stor kommun, fristående eller kommunal verksamhet.

# Att skapa en likvärdig och inkluderande utbildning för alla barn och elever.

# Att utveckla det förebyggande och hälsofrämjande elevhälsoarbetet.

# Skolhuvudmän i Kalmar län lyfter också att det är en utmaning att möta barn och elever med komplexa behov.

Utifrån de behoven utvecklar vi vårt specialpedagogiska stöd. Vi har kurser och rådgivning som bidrar till ökad kunskap om pedagogiska konsekvenser av funktionsnedsättning och hur de påverkar barn, unga och vuxnas lärande. Det är en utmaning att få till det förebyggande och främjande arbetet så att det inte blir reaktiva insatser.

Därför erbjuder vi också kurser och webbinarier för att utveckla skolors elevhälsoarbete. För barn och elever med olika funktionsnedsättningar är det av stor betydelse att elevhälsa är ett ansvar för alla i skolan där elevhälsopersonal och lärare samverkar.

Vi ger även bidrag till verksamheter som vill utveckla sitt pedagogiska arbetssätt genom utvecklingsprojekt. Kriget i Ukraina leder till att fler flyr till Sverige, och vi har kunskap om hur skolor och skolhuvudmän kan organisera undervisning och ge stöd för att möta barns och elevers behov. Vi önskar att fler förskolor, skolor och vuxenutbildningar vänder sig till SPSM. Det finns behov - det vet vi genom de många samtal vi haft med skolhuvudmän.

Många skolhuvudmän har också uttryckt att de vill utveckla ett mer systematiskt arbetssätt för att ge bättre stöd till sina förskolor, skolor och vuxenutbildningar. Det tar vi med oss in i vårt gemensamma arbete med Skolverket och kommer att erbjuda kvalitetsdialoger med skolhuvudmän runt om i landet, med start i höst. I de kommande dialogerna vill vi vara ett stöd till skolhuvudmännen i Kalmar län och deras arbete för att skapa en likvärdig utbildning med god kvalitet för alla barn och elever.

Fredrik Malmberg, Generaldirektör Specialpedagogiska skolmyndigheten

Annika Lilja, Specialpedagogiska skolmyndigheten, samverkanskontoret i Kalmar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.