Bordeller och fotboll hör inte ihop!

Debatt • Publicerad 21 mars 2006

Fotbolls-VM i Tyskland närmar sig och landet gör sig redo för att ta emot fotbollsfans från hela världen. En av förberedelserna är byggandet av en mängd tillfälliga baracker, i vilka stora mängder sexköpare ska kunna tas emot av prostituerade under den förväntande köpruschen. EU-parlamentet antog med anledning av detta en resolution i veckan (den 15 mars) som uppmanar Tyskland, EU:s övriga medlemsstater, EU-kommissionen och idrottsvärlden att ta den förväntade illegala importen av kvinnor till prostitution på allvar och sätta in nödvändiga åtgärder för att begränsa handeln och efterfrågan.

De europeiska justitieministrarna har även diskuterat frågan, på initiativ av vår svenske justitieminister Thomas Bodström. Dessutom är EU-kommissionen i färd med att se över vad som går att göra från deras sida.

Vi tycker att det är fruktansvärt att den smutsiga sexindustrin ska vara en del av världens största idrottsevenemang. Det är inte bara fotbolls-VM i Tyskland i år som är drabbat, utan vi vet med säkerhet att efterfrågan på sexuella tjänster ökar dramatiskt under varje större idrottsevenemang som drar till sig många besökare.

Kritiken har haglat från bland annat kvinnoorganisationer i hela Europa, men problemet kvarstår – prostitution är lagligt i Tyskland och den tyska lagstiftningen kan varken vi svenska politiker, fotbollsförbund eller lobbyorganisationer ändra. Däremot är människohandel för sexuella ändamål förbjudet i Tyskland. Beräkningar som har gjorts uppskattar att cirka 40 000 kvinnor kommer att luras, tvingas och slussas in i de tyska bordellerna under fotbolls-VM.

Vi har de som kräver ett stopp av bordellerna – något vi i praktiken med framgång inte kan göra eftersom prostitution är laglig i Tyskland. Men å andra sidan har vi det faktum att en stor del av de prostituerade under Fotbolls-VM kommer att bestå av kvinnor och barn som fallit offer för cyniska människohandlare. Därför kräver vi att den tyska polisen lägger in ett stort batteri av åtgärder för att förhindra den illegala människohandeln och vi kräver också ett kraftigt avståndstagande från sexköp av hela fotbollsrörelsen.

Tyskland har rättsligen gjort åtaganden om att bekämpa den illegala människohandeln, men de borde också ha ett intresse av att inte förknippas med den smutsiga sexindustrin. Även fotbollsrörelsen borde ha samma intresse. Men tyvärr så ha många röster höjts som menar att fotboll och politik inte alls hör ihop. Visst är det sant att inget fotbollsförbund i världen kan ändra Tysklands prostitutionslagstiftning.

Men politik handlar om värderingar, moral och ställningstagande också. Något som även idrott kan förknippas med. Idrott och politik har en lång sammanvävd historia – både på gott och ont. Nazisternas propaganda-OS 1936, Muhammed Alis fördömande av rasismen i Amerika, och det svenska herrlandskapets vänskapsmatch i Saudiarabien där kvinnor portförbjöds från fotbollsarenan är några exempel på just detta. Fotbolls-VM i Tyskland 2006 skulle kunna bli det senaste.

Idrottsdeltagande är något vi uppmuntrar till. Deltagande i sportaktiviteter ser vi som något positivt. Folk lyssnar till idrottsmänniskor minst lika mycket som de lyssnar på politiker. Politik och idrott hör ihop. Vi vill att Fotbolls-VM – både på planen och utanför – ska präglas av de värderingar som idrottsrörelsen andas, nämligen kamratskap, hälsa och rent spel.

Alla människor – inklusive idrottsutövare – lever i den politiska verkligheten, och att inte ta ställning, är att inte ta avstånd från den vedervärdiga människohandeln utan att ge den sitt indirekta stöd.

Anna Hedh

Lasse Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.