GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Bokslutet för den feministiska regeringen är tydligt – det behövs en ny regering”

Efter snart två mandatperioder med världens första feministiska regering ser vi hur det går med jämställdheten i vårt land. Att utse Sveriges första kvinna på statsministerposten kan aldrig gottgöra det faktum att regeringen har haft en misslyckad feministisk politik.
Debatt • Publicerad 27 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kvinnors otrygghet har ökat markant de senaste åren. Varje år utsätts tiotusentals kvinnor i Sverige för hot, misshandel och våldtäkt. Våldtäktsanmälningar läggs på hög och brottsoffer får inte upprättelse trots att de tagit sig mod att göra en anmälan.

Vi har fortfarande en ojämlik och ojämställd sjukvård där kvinnosjukvården nedprioriteras. Det finns ställen i vårt land där gravida kvinnor får åka flera mil till närmaste mödravårdscentral. Kvinnor får sällan rätt behandling om de lider av dolda kvinnosjukdomar för att vi har för lite forskning och kompetens. Förskrivningen av antidepressiva läkemedel är störst hos kvinnor.

Margreth Johansson, Ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i Kalmar län.
Margreth Johansson, Ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i Kalmar län.Foto: Privat

Utmattningssyndrom har ökat hos kvinnor och kvinnor har svårt att kunna kombinera föräldraskap och arbete. Familjer är helt beroende av hur föräldraförsäkringen utformas och att den är så flexibel som möjligt. Ju mer fyrkantiga system som skapas, desto sämre passar de olika familjer. Trots detta vill de rödgröna kvotera och låsa in ännu fler föräldradagar. Företagsklimatet och villkoren framförallt för småföretagare har ännu inte förbättrats, vilket behövs för att fler kvinnor kan driva egen verksamhet.

När unga flickor och pojkar får sin frihet begränsad och rättigheter åsidosatta på grund av hedersrelaterade motiv måste samhället agera. Oskuldsnorm, tvångsäktenskap, släkt och familj som kontrollerar och övervakar för att de inte ska umgås med vilka de vill. Det har blivit mer regel än undantag i flera områden i Sverige.

Sarah Havneraas, Förbundsordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet
.
Sarah Havneraas, Förbundsordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet
.Foto: Privat

Listan kan göras lång. Den politik som styrt drabbar vardagen och livet hårt för verklighetens kvinnor och är ett kvinnosvek av den regering som kallar sig feministisk.

Socialdemokraterna skriver politisk jämställdhetshistoria genom att ge Sveriges den första kvinnan på statsministerposten. Det är alltid positivt när kvinnor krossar glastak, men ur ett feministiskt perspektiv är det inte mycket mer att slå sig på bröstet för. Politiska symboler kan aldrig kompensera för det kvinnosvek som under flera år har drabbat Sveriges kvinnor.

Bokslutet för den feministiska regeringen är tydligt. Det behövs en ny regering.

Sarah Havneraas, Förbundsordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet


Margreth Johansson, Ordförande för Kristdemokratiska Kvinnoförbundet i Kalmar län

”Den politik som styrt drabbar vardagen och livet hårt för verklighetens kvinnor och är ett kvinnosvek av den regering som kallar sig feministisk”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.