unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Blåögda simhallsmoderater

Replik
på debattinlägg om ny simhall i Kalmar, publicerat 17 november.
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Två kommunala moderater hävdar i en insändare att kommande bad- och friskvårdsanläggning (simhallen) ska drivas privat. Det blir billigare och bättre. En av politikerna, Forsnes, har tidigare sagt att simhallen i princip blir gratis för kommunen om den drivs privat. Ja, ni läste rätt – nästan gratis.

Så är det naturligtvis inte. Tvärtom pekar erfarenhet från andra kommuner och interna beräkningar mot att privat drift blir dyrare och mycket sämre för kommunen och invånarna i regionen. Vi kan inte exempelvis påverka entrépriser, inte flexibelt förändra verksamheten för besökare-föreningar-skolor, inte skriva av fastigheten för att minska kostnaderna och inte genom politiska beslut kunna styra verksamheten efter besökarnas behov. Dessutom har ibland kommuner vid privat drift tvingats lämna stora borgensåtagande till aktuella företag.

En privat drift innebär också att en vinst måste tas ut, vinstintresset kommer att stå i konflikt med en utveckling av en samhällsnyttig verksamhet. En simhall är en av de verksamheter som besöks av ett stort antal människor i alla åldrar och från alla samhällsgrupper. Föreningar och skolor är storanvändare av simhallen. Det är viktigt att detta kan fortsätta. Dyrare priser och mer kapitalstarka målgrupper för ett privat företag kan kraftigt minska bredden i verksamheten.

Enligt vår mening pekar allt på att vi ska fortsätta driva en kommande simhall i kommunal regi. Det är bäst för alla besökare, föreningsliv, skolor, m.fl. Det är också bäst ekonomiskt och för att göra det möjligt för alla att använda en fantastiskt bad- och friskvårdsanläggning. Däremot kommer naturligtvis ett privat företag att få bygga den nya simhallen.

Wahlgren och Fosnes menar att med moderat styre hade redan simhallen varit byggd. Det är inte sant och det vet säkert de båda. Vår planering och genomförandet av en ny simhall pågår för fullt.

Vår nuvarande simhall är gammal och mindre reparationsarbeten görs förlöpande för att garantera driften, men att kalla den för en dödsfälla är en mycket kraftigt överdriven och felaktig beskrivning som mer liknar politiskt skrämselpropaganda.

Marianne Dahlberg (S), ordförande Kultur- och fritidsnämnden

Bertil Dahl (V), 2:e v ordförande Kultur- och fritidsnämnden