Annons

"Blå union vill sparka på den som redan ligger”

Kommunpolitik i Nybro
Blå Union i Nybro har lämnat in en motion som präglas av ett cyniskt tankesätt och som tydliggör vilka värderingar som ligger till grund för den familjepolitik som högerpartierna vill föra fram.
Debatt • Publicerad 20 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En stor del av de barn och ungdomar som blir föremål för omhändertagande av samhället har växt upp i socioekonomiskt utsatta områden.”
"En stor del av de barn och ungdomar som blir föremål för omhändertagande av samhället har växt upp i socioekonomiskt utsatta områden.”Foto: Jan Stenqvist

Motionens syfte är att föräldrar eller vårdnadshavare till barn och ungdomar, som av olika anledningar blivit omhändertagna och placerats i någon form av institution eller boende, skilda från sina familjer, skall krävas på ersättning av Individ- och familjeförvaltningen.

Det räcker inte med sorgen, och ibland skammen, som det innebär för familjen att barnen omhändertas i en trasig familjerelation eller hamnat i kriminalitet. Nej enligt Blå Union så ska man dessutom straffas ekonomiskt.

Annons

En stor del av de barn och ungdomar som blir föremål för omhändertagande av samhället har växt upp i socioekonomiskt utsatta områden. Det som präglar dessa områden är olika former av utanförskap, låg utbildningsnivå och hög arbetslöshet. Ansvaret för att dessa områden ser ut som de gör, vilar tungt på samhället och de stadsplanerare som utformat boendemiljöerna. I dag görs krampaktiga försök att rätta till gamla synder, men också att skapa bättre boendemiljöer i nya bostadsområden.

Att dessa utsatta familjer, ofta med låga inkomster, ska betala för barnens tillkortakommande i ett samhälle där det offentliga har en stor del av skulden, är som att sparka på den som redan ligger.

Börje Slättman (S)

Annons
Annons
Annons
Annons