GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Bevara och utveckla länets tre sjukhus”

Regionpolitik
”Vi socialdemokrater står upp för länets tre sjukhus och investeringar för att utveckla dem ytterligare.”
Debatt • Publicerad 8 november 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sjukvården är en grundbult i välfärden. En sådan stor och betydelsefull del av människors trygghet ska utformas efter lokala förhållanden.”
"Sjukvården är en grundbult i välfärden. En sådan stor och betydelsefull del av människors trygghet ska utformas efter lokala förhållanden.”
Foto: Per Hammenvik

I Kalmar och Oskarshamn handlar det bland annat om ombyggnationen av akuten på länssjukhuset, nya psykiatrihuset i Kalmar, röntgeninvesteringar i Oskarshamn och utvecklandet av laddinfrastruktur för el-bilar. Det är viktiga investeringar för att framtidssäkra verksamheten. Detta verkar nu ifrågasättas från KD och SD som önskar flytta ansvaret från de som är lokalt förankrade till byråkrater i Stockholm.

Erfarenheten från våra grannländer talar sitt tydliga språk. I Danmark innebar förstatligandet av sjukvården att nära hälften av akutsjukhusen lades ner åren efter beslutet och utvecklingen är liknande i Norge. De små och medelstora sjukhusen läggs ned på rullande band när den lokala förankringen överges.

Vi Socialdemokrater står upp för våra sjukhus i Region Kalmar län. Någon generaldirektör i Stockholm ska inte få sälja eller lägga ned sjukhusen. Tillsammans med regionens medarbetare fortsätter utvecklingen av länets tre sjukhus med ”Varje dag lite bättre-kraften hos många. Små steg varje dag”.

Det är så de goda resultaten visar sig i rapporter och enkäter från SKR. I den senaste patientenkäten kan regionen redovisa att länets invånare har högst förtroende för Hälso-och sjukvården i hela landet.

De goda resultaten kommer inte som en skänk från ovan. Det handlar om idogt arbete från medarbetare och ledning under många år. Vilket också leder till en kostnadseffektiv och patientsäker vård. Ytterligare ett framgångsrecept är kopplingen och närheten till länsborna.

Genom de öppna kontaktytor som finns idag - exempelvis pensionärsråd och medborgardialoger – utvecklas Region Kalmar län och blir lite bättre för varje dag som går. Anonyma tjänstemän ska inte få ta över från lokalt förankrade förtroendevalda.

Sjukvården är en grundbult i välfärden. En sådan stor och betydelsefull del av människors trygghet ska utformas efter lokala förhållanden och genom en lyhördhet inför de behov som invånarna har. Så fortsätter vi att garantera en trygg sjukvård i hela Kalmar län.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Yvonne Hagberg (S), regionråd

Peter Wretlund (S), regionråd

Mattias Adolfson (S), regionråd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.