GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Besparingar på fel sätt i Nybro kommun”

Kommunpolitik i Nybro
Det nya politiska blocket i Nybro bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet presenterade kommunplanen för 2022-2024 under kommunstyrelsesammanträdet den 24 maj.
”Vi kommer dock fortsätta att kämpa för barnens rätt till en säker och hälsosam framtid i vår kommun.”
”Vi kommer dock fortsätta att kämpa för barnens rätt till en säker och hälsosam framtid i vår kommun.”
Foto: Anna Mi Matzén
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

En kommunplan som genomsyras av den tuffa ekonomin som Nybro kommun lider av sedan Centerstyret misslyckas med hushållningen.

I dagsläget är det bland annat individ- och familjenämnden som dras med höga kostnader som bland annat härrör från öka våld i nära relation, hedersrelaterad våld med mera. Andra nämnden som har ekonomiska svårigheter är lärandenämnden som under våren flitigt debatterats gällande besparingskrav.

Vi Sverigedemokrater valde att inte ingå i budgetarbetet för perioden 2022-2024 då vi efter föregående gemensamma budget såg att Centerstyret inte förhöll sig till densamma. Men inte heller kunde vi stödja nuvarande förslaget då man ansåg att skolan skulle straffas för de dåliga beslut man tidigare har tagit i kommunen.

Att exempelvis först bevilja en extra tilldelning på 10 miljoner till lärandenämnden och sedan kräva återbetalning är utan tvekan helt orimligt. Vi Sverigedemokrater i Nybro kommun yrkade på att man skulle stryka återbetalningen på 10 miljoner, något även Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet önskade, samt att öka 600 000 kronor 2021 och 2022 till elevhälsan.

Flertalet rapporter och även information från tjänstemännen i kommunen visar på att den psykiska ohälsan ökar mer och mer. Kriminaliteten och drogförsäljningen i våra kommunala skolor är mer utbredd än någonsin. Detta tycks inte det nya blocket S, C, KD och V varken vilja se eller åtgärda, då det kräver krafttag.

Vi har tidigare bland annat lagt en motion om fältassistenter just för att förebygga och arbeta mot de problem som finns bland yngre. Motionen fick inget gehör från något annat parti. I det långa loppet kommer de föreslagna neddragningarna i lärandenämnden innebära högre kostnader för kommunen. Men det kanske inte är viktigt att tänka på när valet närmar sig? Vi kommer dock fortsätta att kämpa för barnens rätt till en säker och hälsosam framtid i vår kommun.

Johnny Svedin (SD), ledamot kommunstyrelsen

Liza Holmkvarn (SD), ledamot lärandenämnden

Läs mer