Annons

”Bättre primärvård i hela länet”

Slutreplik i debatt om primärvård. Tidigre inlägg 17 september och 1 oktober.
”Det stämmer bra att jag som socialdemokrat tänker se till att resurserna för satsningar på primärvården verkligen når ut i hela länet.”
Debatt • Publicerad 7 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Framtiden för Söderåkra är att säkra rätt vårdnära tjänster och skapa ändamålsenliga lokaler för att alla patienter.”
"Framtiden för Söderåkra är att säkra rätt vårdnära tjänster och skapa ändamålsenliga lokaler för att alla patienter.”Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det gäller givetvis även Söderåkra. I dagsläget är Söderåkra en filial till Torsås hälsocentral och har öppet måndag, tisdag och onsdag 08.00-16.30. De tjänster som erbjuds är telefonrådgivning, besök till psykolog, distriktssköterska, diabetessjuksköterska, demenssjuksköterska, inkontinenssjuksköterska och äldresjuksköterska.

Lokalerna i Söderåkra används fullt ut. Dessutom pågår en förbättring av lokalerna i Söderåkra för att effektivt kunna använda lokalerna till ytterligare vårdpersonal eftersom vi har sett att behovet finns. Förbättringarna kommer också att innebära att ytterdörren inte behöver vara stängd. Men det kommer att vara bokade besök som gäller, precis på samma sätt som till övriga Hälsocentraler och filialer.

Annons

Telefontillgängligheten är god, 99 procent av alla som tar kontakt med Torsås hälsocentral får kontakt samma dag och senaste månadsdata visar att 90 procent fick medicinsk bedömning inom tre dagar. Det finns också goda möjligheter till hembesök. Torsås hälsocentral är bland de hälsocentraler som genomför flest besök i hemmet per listad, även under pandemin. En viktig del i god och nära vård för den som har det största behovet. Man gör också flest samordnade individuella planer per listad i regionen.

Framtiden för Söderåkra är att säkra rätt vårdnära tjänster och skapa ändamålsenliga lokaler för att alla patienter som är listade på basenheten Torsås hälsocentral, där Söderåkra tillhör som en filial, ska kunna få en bra och nära vård.

Yvonne Hagberg (S), regionråd med ansvar för Hälso- och sjukvård

Annons
Annons
Annons
Annons