Annons

"Bättre arbetsmiljö på akuten i Kalmar”

Sjukvård
”I november bjöd Vårdförbundet in oppositionens politiker till akuten på Länssjukhuset för att diskutera den ohållbara situationen för medarbetarna där. En vecka tidigare var länsunionens företrädare där för samma information.”
Debatt • Publicerad 11 februari 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ännu väntar akutens medarbetare och vi oppositionspolitiker på länsunionens svar.”Foto: Johanna Eriksson

Det var dock först efter att oppositionen presenterat sitt åtgärdspaket som majoritetens politiker valde att ta bladet från munnen.

De senaste fem åren har runt 90 medarbetare på akuten på Länssjukhuset slutat - idag arbetar cirka 50 personer där. Många har lämnat för arbetsmiljön är ohållbar på grund av stress, hot och våld. Akutmottagningens medarbetares önskemål är att införa ett pilotprojekt med arbetstidsförkortning såsom genomförts på Karolinska i Huddinge, för att fler ska orka att arbeta kvar i vården i allmänhet och inom akutvården i synnerhet.

Annons

Bättre arbetsvillkor liksom fler kollegor skulle få fler att orka stanna kvar. När de egna medarbetarna lämnar, blir den tillfälliga lösningen hyrbemanning – något som idag kostar länets skattebetalare närmare 250 miljoner kronor årligen och som den politiska ledningen tycks ha lämnat walk over inför.

Ofta är politik ett arbete med väldigt långa processer, men plötsligt så händer det. Ett sådant exempel var när Moderaterna och Kristdemokraterna på en pressträff presenterade skarpa förslag för att förbättra situationen på akuten efter att både verksamhetschefer och fackförbund slagit larm. Samtidigt som vi förundrades över Länsunionens tystnad i frågan tog det bara en (1) timme efter vår pressträff tills att det brann till i baken på majoritetspolitikerna och de reagerade. Bra tycker vi! Att det sen är KD och M i opposition som sätter agendan visar bara att det vore bättre om vi fick väljarnas förtroende att istället leda arbetet.

Moderaterna och Kristdemokraterna lade vid regionstyrelsen i december fram ett nämndsinitiativ för att snabba på processen med faktiska åtgärder för en bättre arbetsmiljö på akuten på Länssjukhuset såsom arbetstidsförkortning, förstärkning av 1177 samt en översyn av primärvårdens ibland något för snabba hänvisning till akuten trots att de ofta har kompetensen att hjälpa patienterna på hälsocentralerna. Men ännu väntar akutens medarbetare och vi oppositionspolitiker på länsunionens svar.

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet

Malin Sjölander (M), vice ordförande regionstyrelsen

Jimmy Loord (KD), vice ordförande hälso- och sjukvårdsberedningen

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot personalutskottet

Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons