GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Barnen är vår framtid och vi måste ge dem rätt förutsättningar”

Internationella mensdagen ”Första mensen kan innebära att livet förändras över en natt. Flickor riskerar att giftas bort, tvingas sluta skolan och får inte längre röra sig lika fritt.” Dessa meningar pryder PlanSveriges hemsida.”
Debatt • Publicerad 28 maj 2022 • Uppdaterad 30 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”28 maj är internationella mensdagen. Det är en dag som uppmärksammar och sprider kunskap om menstruation”
”28 maj är internationella mensdagen. Det är en dag som uppmärksammar och sprider kunskap om menstruation”Foto: Jessica Gow/TT

För flickor runtom i världen kan den första menstruationen vara slutet på livet som flicka.

28 maj är internationella mensdagen. Det är en dag som uppmärksammar och sprider kunskap om menstruation. Men även en dag att belysa de problem som finns runt om i världen när det kommer till flickor och mens.

Malin Svedlund, Centerpartiet Mörbylånga och ordförande Centerkvinnorna Södra Öland.
Malin Svedlund, Centerpartiet Mörbylånga och ordförande Centerkvinnorna Södra Öland.Foto: Arkivbild
”En del tjejer börjar må psykiskt dåligt i samband med puberteten, andra får besvär med rikliga blödningar eller smärtor. Detta påverkar så klart både skolgång och fritidsaktivitet så som föreningsidrott, som i det långa loppet är bra för det allmänna måendet.”
Malin Svedlund, Centerpartiet Mörbylånga och ordförande Centerkvinnorna Södra Öland.

Just Plan International Sverige driver en kampanj i samband med internationella mensdagen, #Blodigtallvar. Genom kampanjen vill de uppmärksamma fem punkter som alltför många flickor i världen utsätts för då de når puberteten.

# Flickor riskerar att giftas bort och bli gravida

# Flickor tvingas sluta skolan

# Flickor skambeläggs och trakasseras

# Flickor saknar tillgång till mensskydd, säkra toaletter och rent vatten

# Flickor får sin frihet begränsad

Ovanstående är rent inskränkande faktorer för en flickas frihet. I Sverige ser begränsningarna tack och lov inte likadana ut, men begränsningar förekommer tyvärr här också. Menstruation är fortfarande något tabubelagt. Man talar ogärna om det i publika sammanhang och många upplever det som pinsamt.

Eftersom puberteten och menstruationen uppstår i olika åldrar för olika individer, är kunskapen ibland liten eller, ingen alls, när första mensen uppstår.

När sex- och samlevnad till höstterminen 2022 byter namn till sexualitet, samtycke och relationer får ämnet även en ny läroplan och ska integreras över olika ämnen. Detta innebär förhoppningsvis att det blir mer naturligt för både lärare och elever att beröra detta område och framgent öka kunskapen.

I Sverige har vi visserligen goda sanitära möjligheter, men menstruationen kan innebära andra hinder. En del tjejer börjar må psykiskt dåligt i samband med puberteten, andra får besvär med rikliga blödningar eller smärtor. Detta påverkar så klart både skolgång och fritidsaktivitet så som föreningsidrott, som i det långa loppet är bra för det allmänna måendet.

Elevhälsan behöver fånga upp de unga flickorna i ett tidigt skede. Hur och på vilket sätt de olika professionerna inom elevhälsan är tillgängliga är då avgörande. Det är viktigt att det är enkelt och tydligt hur man gör för att komma i kontakt med elevhälsan, samt att det ska vara möjligt att få träffa den i yrkesgruppen med rätt kompetens inom en rimlig tidsfrist.

Elevhälsan måste också få resurser för att kompetensutveckla personal så att de kan fånga upp flickor med problematik i ung ålder för att eventuellt remittera vidare till berörd specialist.

Kommunalt och regionalt kommer jag att jobba för en stärkt elevhälsa och en mer tillgänglig vård. Det behövs mer uppmärksamhet kring de sjukdomar som bara drabbar kvinnor och därtill mer forskning för att kunna upptäcka och behandla i tidigt skede.

Barnen är vår framtid och vi måste ge dem rätt förutsättningar att vara sitt bästa jag. För varje barns bästa.

Malin Svedlund, Centerpartiet Mörbylånga och ordförande Centerkvinnorna Södra Öland.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.