Balansräkning i obalans minskar jobben

Debatt • Publicerad 13 mars 2006

Det skapas för få nya jobb i Sverige, trots god tillväxt. Om detta faktum tycks alla vara överens. Det finns med andra ord för få arbetsgivare, eller för få som vill bli arbetsgivare!

Den 6 mars hade det socialdemokratiska partiet bjudit in några utvalda företagare till en konferens i Stockholm om småföretagandets villkoren. Av inbjudan framgår att att socialdemokraterna vill stödja småföretagandet och ser betydelsen av växande småföretag. På partiets hemsida sägs att det "behövs en ständig dialog" för att utveckla och förbättra villkoren för Sveriges hundratusentals småföretagare. Dialog i all ära – men avståndet mellan att prata och att göra tycks vara oändligt långt.

Vi driver några av Sveriges drygt 500 000 företag. De flesta är små, eller mycket små. Närmare 70 procent är enmansföretag och 28 procent har 1-19 anställda. Andelen storföretag, med fler än 200 anställda, är endast 0,2 procent. Det är till de små företagen som förhoppningar ställs om fler jobb.

Men då krävs också en politik som underlättar för oss småföretag att våga anställa och vilja växa.

Som företagare gör man både en balans- och en resultaträkning. Resultaten ser vi i höga arbetslöshets- och frånvarosiffror. En vanlig vardag är det drygt 1 miljon människor i arbetsför ålder som inte deltar i samhällets produktion. Detta faktum går inte att vifta bort. Näringsministern brukar framhålla att regeringen står för en företagarvänlig politik och exemplifierar med borttagandet av arvs- och gåvoskatten. Det var ett bra beslut, även om det borde tagits långt tidigare.

När vi försöker följa upp regeringens beslut under mandatperioden och som rör företagandets villkor så går det 1 positivt på 3 negativa. Vi tar oss alltså inte framåt utan går snarare sakta bakåt.

För att ta några exempel

Sjuklönereformen, med utvidgat ekonomiskt ansvar för arbetsgivarna för långtidssjukskrivna, drevs igenom mot småföretagarnas vilja. Många kan säkert uppvisa en företagsekonomisk vinst, men osäkerheten om kostnaden framöver samt rollen som sjuklönefinansiär och rehabiliterare gör att man hellre avstår från anställning. Riskfaktorn är helt enkelt för stor.

De ändrade så kallade 3:12-reglerna har fördyrat för många småföretagare och ökat krånglet ytterligare. Reavinstskatten vid försäljning ökar kraftigt – men mest upprörande är att det fortfarande kvarstår att börsplaceringar ger lägre skatt än den som drabbar det kapital som sätts in i det egna företaget.

Den så kallade förmånsrättsreformen har försvårat kapitalförsörjningen för många småföretag. Det har blivit vanligare att företagare tvingas gå i personlig borgen för att företaget ska kunna låna till en behövlig investering. Detta har ökat företagandets risker och inneburit att investeringar – som skulle kunna ge nya jobb – inte kommit till stånd.

Regeringens senaste "sysselsättningspaket", med bland annat 20 000 så kallade plusjobb i kommuner och landsting, slår negativt mot privata småföretag som utför entreprenader inom till exempel vård, omsorg, städning och matlagning. Dessa offentligt finansierade plusjobb accentuerar konkurrenssnedvridningen, vilket främst drabbar mindre företag som är särskilt sårbara.

Nya regeringsförslag om rätt till partiell tjänstledighet, sämre möjligheter att visstidsanställa, ökat rehabiliterings-ansvar för arbetsgivare och ändringar i lagen om anställningsskydd, kommer att göra det ännu mindre intressant för småföretagare att anställa.

Regeringens planerade lagstiftning om heltidstvång, en lag som ska tvinga fram att principen för en anställning ska vara heltid. Detta är fullkomligt feltänkt och skapar ännu större motstånd mot anställningar.

En ”balansräkning” med för företagandet och jobben positiva förslag väger tyvärr lätt jämfört med de förslag som verkar i motsatt riktning. De som drabbas av denna obalans är till exempel alldeles för många ungdomar och invandrare. Trygghet för dom som finns innanför anställningens juridiska ramverk ska stärkas medan de som står utanför får ännu svårare att komma in.

Nu bjuder regeringen in utvalda småföretagare till dialog om villkoren för företagande. Av programmet att döma finns i vart fall inte bland talarna en enda företagare, bara stats- och kommunalråd som ska tala till företagarna.

Vi välkomnar också dialog med politiker. Så välkommen Hans Karlsson, Thomas Östros, Per Nuder och andra representanter för regeringen att slå en signal. Vi öppnar gärna vår dörr för er och ger tillfälle till en dialog utifrån verklighetens vardag.

Kristina Alsér

Lars-Olof Forsberg

Bertil Lycke

Gunvor Munck

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.