GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Attraktiva Oskarshamn – en framgångsfaktor”

Kommunpolitik i Oskarshamn
”2009 så gjorde Vinnova (Sveriges Innovationsmyndighet) en kartläggning av Sveriges klusterinitiativ. Ett klusterinitiativ är ett organiserat utvecklingsarbete knutet till ett gemensamt verksamhetsområde.”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Attraktiva Oskarshamn kan ses som ett klusterinitiativ i form av ett destinationsbolag med fokus på inflytt, turism och kompetensförsörjning.”
"Attraktiva Oskarshamn kan ses som ett klusterinitiativ i form av ett destinationsbolag med fokus på inflytt, turism och kompetensförsörjning.”Foto: Roger Carlsson

Detta samarbetsprojekt mellan företag och myndigheter och/eller forsknings- och utbildningsinstitutioner sker i syfte att stärka ett klusters tillväxt och konkurrenskraft. De gemensamma nämnarna för de som bedömdes som framgångsrika var att de bedrevs i samarbete mellan dels privat och offentlig sektor och de byggde på att man grävde där man står och utvecklar styrkor som redan finns. Flera kommuner har försökt skapa branscher ur noll och intet.

Gotland satsade på dataspelsutveckling och Uppsala har satsat på Clean tech, utan större framgång. Däremot har besöksnäringssatsningen i Glasriket varit framgångsrik eftersom glasblåsning är en gammal tradition där. Skövdes dataspelssatsning blev framgångsrik eftersom den byggde på deras dataspelsutbildning. Stockholms life science-kluster har varit framgångsrikt eftersom det finns en stark life science-närvaro sedan decennier tillbaka.

I uppstarten kom en stor del av Attraktiva Oskarshamns finansiering från mervärdespengar.

Kenny Svahn, Kustlandspartiet.
Kenny Svahn, Kustlandspartiet.Foto: Oscar Olsson
”Vår erfarenhet är att Attraktiva Oskarshamn med sina dåvarande förutsättningar var mycket kompetent vid jämförelser med andra liknande organisationer. Attraktiva Oskarshamn är det instrument vi har och musik, skärgård, industrier och kärnkraft med mera är exempel på vad som finns rotat i vår kommun.”
Kenny Svahn, Kustlandspartiet.

Från 2021 är mervärdespengarna slut och dessutom så valde Oskarshamns kommun att samtidigt sänka sitt anslag och hämta hem en del av uppdraget tillbaka till kommunen.

Detta var helt felaktigt om man ska utgå från den sammanställning Vinnova gjorde i sin rapport, där Attraktiva Oskarshamn kan ses som ett klusterinitiativ i form av ett destinationsbolag med fokus på inflytt, turism och kompetensförsörjning, men även som ett verktyg för att förstärka de styrkorna vi har i vår kommun. Vår erfarenhet är att Attraktiva Oskarshamn med sina dåvarande förutsättningar var mycket kompetent vid jämförelser med andra liknande organisationer.

Attraktiva Oskarshamn är det instrument vi har och musik, skärgård, industrier och kärnkraft med mera är exempel på vad som finns rotat i vår kommun. Attraktiva Oskarshamn har cirka 200 medlemmar som tillsammans har ljusår mer erfarenhet än vår kommun när det gäller vad behövs för att driva och utveckla företag och evenemang.

Dessutom så gav det ett mycket märkligt signalvärde. Vår kommun ligger på bottennivå för företagarrakning även om vi klättrat till plats 230. Då väljer kommunen att hämta hem en del av uppdraget och flytta inflytandet och förtroendet FRÅN Attraktiva Oskarshamn (och företagen) TILL kommunen. Samma företag som sedan är med och rankar oss som företagarkommun. Samma företag som idag har sin största utmaning (undantaget energiläget) med kompetensförsörjning och därmed behöver hjälp med kommunens attraktivitet för att locka hit nya invånare…

Vi menar att Oskarshamns kommun måste satsa mer på Attraktiva Oskarshamn och ge dem ett friare uppdrag. Organisationen har möjligheten att vara mer snabbfotade än vår kommun genom sitt kontaktnät med näringslivet och särskilt i just vårt fall, även kulturlivet.

När möjligheter finns med alla nya bostadsområden och bra arbetsmarknad behöver man kunna använda det verktyg som ett snabbfotat destinationsbolag har. Det innebär att styra resurserna dit de behövs och inte missa de möjligheterna som kommer för att göra kampanjer.

Det tydligt att i den här valrörelsen så har just attraktivitet kommit upp som en viktig fråga även om den kontinuerligt lyfts betydligt tidigare av företrädare i vårt parti, om än i andra sammanhang. För mig som politiker i min första valrörelse kan jag inte annat än förvånas över hur pass snabbt våra debattartiklar citeras av andra partier i debatter, men det blir också ett kvitto på att kommunen jobbat för långsamt. Utveckling måste ske hela tiden och inte bara när det är valår.

Vi som kommun har tappat tid på vår saktfärdighet, men att samtidigt minska anslagen till Attraktiva Oskarshamn var dessutom rent obegripligt. Oskarshamns kommun har ett jättestort ansvar för kompetensförsörjningen. Det gäller inte bara vår egen verksamhet utan även vårt sjukhus, polisen och företagen etcetera. Vi måste få folk att vilja bo och leva här. Där kan Attraktiva Oskarshamn med samma medel göra mer än kommunen, något som både har stöd i Vinnovas analyser och näringslivet i Oskarshamn. Och därför så borde vår kommun satsa mer på Attraktiva Oskarshamn och ge den mer frihet, och på så sätt låta organisationen blomma ut igen.

Kenny Svahn, Kustlandspartiet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.