1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Att utlysa klimatnödläge är enbart populistiskt”

Klimatpolitik
”Råder det klimatnödläge i Kalmar kommun? Ja, i varje fall enligt samtliga partier i Kalmar kommunstyrelse, inklusive Sverigedemokraterna.”
"Att utlysa klimatnödläge är enbart populistiskt, det handlar om symbolpolitik.”
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den 5 maj beslutade nämligen kommunstyrelsens politiker att bifalla ett medborgarförslag som vill utlysa ett klimatnödläge i Kalmar kommun. Enligt kommunstyrelsens protokoll beslutade politikerna att föreslå kommunfullmäktige besluta att ”konstatera att det råder klimatnödläge”. Men vari detta klimatnödläge i Kalmar kommun består, framgår inte av handlingarna i kommunstyrelsen.

Endast en luddig förklaring från en tjänstekvinna som hänvisar till ”den samlade vetenskapens slutsatser” men vari dessa slutsatser skulle bestå finns det inte en stavelse om i handlingarna.

Är det verkligen möjligt att ta ett så kraftfullt beslut av samtliga partier som att konstatera att det råder ett klimatnödläge i Kalmar kommun på så lösa grunder? Jag häpnar!

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Som boende på Ängö kan jag inte över huvud taget se något som skulle påminna om ett klimatnödläge i Kalmar kommun. Det kanske är just därför som det inte finns en enda förklaring i dokumentet eller beslutssatsen. Klimatet ändrar sig alltid något över tiden men det är marginellt. Däremot har vi ett väder som kan skilja sig väldigt mycket år från år. Medeltemperaturen i maj 2018 var 14,4 grader i Kalmar, men i skrivande stund ligger den på 9 grader för 2020, med ett fåtal dagar kvar på månaden. En skillnad på mer än 5 grader. Det handlar om väder och inte klimat!

Det är dock ett faktum att vi haft en temperaturökning sedan slutet av 1800-talet men samtidigt också en ökad årsnederbörd. Däremot har vi inte haft någon höjning av några havsnivåer vid Kalmarsund, snarare tvärtom under det senaste århundradet beroende på landhöjningen. Med andra ord är klimatet stabilt i Kalmar kommun och de små förändringar som varit har till största delen varit av godo med minskade energikostnader för uppvärmning och längre odlingssäsong för jordbruket och större tillväxt av skogarna.

Att utlysa klimatnödläge är enbart populistiskt, det handlar om symbolpolitik. Att följa med Greta-rörelsen och att inte gå emot klimatalarmisterna. Medborgarförslaget har lämnats in av en person som är aktiv i klimatrörelsen Fridays för future. Att inget parti inom kommunpolitiken ifrågasatt medborgarförslaget är minst sagt beklämmande. Det slutgiltiga beslutet tas den 28 september i Kalmar kommunfullmäktige. Då blir det intressant att se om jag kommer vara ensam om att yrka avslag på medborgarförslaget och kommunstyrelsens förslag till beslut.

Thoralf Alfsson, Kalmar.

Läs mer

”Har ställt till det för oss”

Åskoväder drog in över länet – 2 000 hushåll strömlösa

Cirka 2 000 Eon-hushåll i Kalmar län blev strömlösa på måndagsförmiddagen.

Coronavirusets effekter i länet

Linné öppnar upp igen – så ska studiemiljön coronasäkras

Universitetsdirektören: ”Det finns mycket tolkningsutrymmen och ingen att rådfråga”.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Två anhållna för personrån i Kalmar. Husvagnsbrand i Strömsnäsbruk.

Nyheter

Två bostadsinbrott i Kalmar

Polisen rapporterar om två bostadsinbrott i Kalmar under helgen.

Nyheter

Länet: Två anhållna för bilstölder

En man och en kvinna har gripits misstänkta för två olika bilstölder i Kalmar län.

Sport

Betyg: Så bra var KFF-spelarna i segermatchen mot Häcken

KFF vann med 2–0