GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Att säga ja är det svåra”

Kommunpolitik i Kalmar
”Frågan om ett nytt hotell i hamnen, på den grusade parkeringen bakom järnvägsstationen, engagerar. Det är bra. Jag vill ge min bild av läget och ge en bakgrund till det beslut om ny detaljplan som med mycket stor majoritet har antagits av kommunfullmäktige.”
Debatt • Publicerad 25 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi måste klara av att både värna vår unika miljö och samtidigt utveckla Kalmar. Det är det svåra.”
"Vi måste klara av att både värna vår unika miljö och samtidigt utveckla Kalmar. Det är det svåra.”Foto: Linda Eliasson

De första idéerna om att bygga ett hotell på platsen kom år 2008. Under dessa tretton år har planarbetet både startat, stoppats och startat igen. Skisser på både ett högt hotell och ett lågt hotell i olika utformningar har presenterats. Förändringar har gjorts under resans gång. I den nu beslutade detaljplanen har byggnaden bland annat skjutits åt väster på grund av siktlinjen mot slottet. Det har alltså gjorts betydande förändringar för att skydda det riksintresse som omger vårt fantastiska Kalmar och som vi ska vara rädda om.

Varför behövs då fler hotell och hotellrum i Kalmar? Svaret är enkelt. Vi har helt enkelt för få möjligheter till övernattningar. Under sommaren har beläggningen varit 95 procent. Kalmar slår i taket. Också under övriga delar av året är beläggningen hög. Det är också grunden till att flera investerare vilja bygga ny hotellkapacitet i Kalmar, både bakom järnvägsstationen liksom på Barlastholmen. Fler hotellrum innebär dessutom att vi kan landa större konferenser och kongresser i Kalmar.

Johan Persson.
Johan Persson.Foto: Mats Holmertz
”Fler hotell handlar därför inte bara om privata investeringar på ett antal hundra miljoner utan skapar också stora intäkter till handeln och konferensnäringen under hela året, vilket i sin tur genererar skatteinkomster som kan användas för att förbättra skolan och omsorgen om barn och gamla.”
Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Ofta äger dessa rum under vår och höst när Kalmar inte är fullt av besökare. Idag kan vi inte konkurrera om den typen av arrangemang på grund av för få centrala hotellrum. Fler hotellrum skapar många nya jobb under hela året och ger Kvarnholmen möjlighet att få fler besökare. Fler hotell handlar därför inte bara om privata investeringar på ett antal hundra miljoner utan skapar också stora intäkter till handeln och konferensnäringen under hela året, vilket i sin tur genererar skatteinkomster som kan användas för att förbättra skolan och omsorgen om barn och gamla.

Detta till trots är jag den förste att medge att beslutet var svårt. Vore det enkelt hade sannolikt redan hotellen varit byggda. Inför det omtag som gjordes i planarbetet för ett par år sedan satte jag och den politiska majoriteten upp två krav som skulle vara uppfyllda för att vi skulle gå fram med detaljplanen till kommunfullmäktige.

Det första kravet var att vi skulle ha en bred politiska majoritet bakom ett beslut. Det fick vi genom att även Moderaterna och Liberalerna sa ja till detaljplanen. 48 av kommunfullmäktiges 61 ledamöter står nu bakom detaljplanen.

Det andra kravet var att Länsstyrelsen i sitt granskningsyttrande skulle ge klartecken om att detta hotell inte är en påtaglig skada på riksintresset. Så blev också fallet.

Detaljplanen är nu överklagad och vi får med ödmjukhet och respekt se vad Mark- och miljödomstolen landar i för ställningstagande.

Jag har under mina år i politiken varit med om många beslut. Just beslut om byggnationer väcker ofta mycket känslor. Det är jag glad för. Det visar att vi är många som bryr oss om vår kommun. Ibland framställs det, inte minst på sociala medier, som att vi förtroendevalda struntar i synpunkter eller Kalmars unika bebyggelse. Det är faktiskt helt fel.

Vi är oerhört rädda om det unika Kalmar samtidigt som vi måste utveckla vår kommun till gagn för alla som bor här. Ofta innebär det svåra avvägningar där det ibland blir ja och ibland nej till byggnation. En annan omdiskuterad byggnation, för att ta ett exempel, är Linnéuniversitet som formellt invigs om några dagar. Jag är helt övertygad om att det var rätt att samla universitetet i Ölandshamnen. Det är en satsning i miljardklassen som kommer gynna Kalmar under generationer framåt.

Vi måste klara av att både värna vår unika miljö och samtidigt utveckla Kalmar. Det är det svåra. Att säga ja ställer också sina krav på ansvar, omdöme och handlingskraft. Att säga nej har alltid varit det enkla.

Johan Persson (S) kommunstyrelsens ordförande

Mer läsning:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.