Annons

Att få rätsida på våld och förtryck är en bokstavligt talat en livsviktig fråga

Tidigare i år kunde vi läsa om flera kvinnor som misstänktes ha dödats av någon de hade haft en relation med. Det demonstrerade med all önskvärd tydlighet vilken bokstavligt talat livsviktig fråga det är att få rätsida på våldsutsattheten i vårt samhälle.
Debatt • Publicerad 30 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi ska bekämpa våldet och förtrycket med samma kraft som gängkriminaliteten”, skriver de tre debattörerna från Liberalerna.
”Vi ska bekämpa våldet och förtrycket med samma kraft som gängkriminaliteten”, skriver de tre debattörerna från Liberalerna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den förra regeringens passivitet inför det här problemet kan inte beskrivas som något annat än ett svek. Med Liberalerna i regeringen ser vi till att vända utvecklingen. Vi går nu fram med ett offensivt program för att motverka, förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel. I programmet aviserar vi nya insatser inom flera utvecklingsområden som regeringen kommer lägga särskilt fokus på de kommande åren, däribland:

• Ett lämnaprogram med samordnande insatser som ska hjälpa våldsutsatta att lämna och inte återvända till destruktiva relationer. Regeringen stärker bland annat det hyresrättsliga skyddet för våldsutsatta från och med den 1 juli. Vi förbättrar också stödet för våldsutsatta med skyddade personuppgifter, utreder stärkt rätt till målsägandebiträde för våldsutsatta, reformerar systemet för skyddade boenden och tar krafttag mot ekonomiskt våld. Insatserna för stöd till brottsoffer och till minskad återfallsrisk för förövarna växlas upp, bland annat i form av utvidgade kontaktförbud och skärpningar i straffskalorna.

Annons

• Kraftsamling mot hedersrelaterat våld och förtryck. I programmet ingår bland annat åtgärder för att förhindra att barn och unga förs utomlands i hederskontexter. Regeringen stärker också den operativa samverkan mellan polis, åklagare, kriminalvård, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Vi utreder dessutom straffskalorna för hedersrelaterade brott, ett förbud mot kusinäktenskap och förslag om kriminalisering av oskuldskontroller och -ingrepp.

Till skillnad från den socialdemokratiskt ledda regeringen sitter vi inte på händerna. Liberalerna är glasklara: vi ska bekämpa våldet och förtrycket med samma kraft som gängkriminaliteten. Det är precis vad det här åtgärdsprogrammet lägger grunderna för.

Paulina Brandberg (L), jämställdhetsminister

Maria Björklund Strömberg, ordf Liberalerna Kalmar län

Jennie Uller, ordf Liberala Kvinnor Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons