GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Ärlighet varar längst”

Kommunpolitik i Mönsterås
”Under kommunfullmäktiges första möte i Mönsterås var det gott om ”första gången”. Det var första fullmäktige för många nya ledamöter.”
Debatt • Publicerad 29 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Socialdemokraterna går in i en ny mandatperiod stärkta av ett starkt stöd från medborgarna.”
"Socialdemokraterna går in i en ny mandatperiod stärkta av ett starkt stöd från medborgarna.”Foto: Alfred Larsson

Det var första gången vi går in i en mandatperiod med ambitionen om ett minoritetsstyre. Det var första gången jag hörde Centerpartiet yrka bifall till Sverigedemokraternas förslag och kandidat.

Bakgrunden är mer komplicerad än högtravande orden om demokratiska rättigheter när det gäller majoritetsval av presidiet.

Ur vår synvinkel är det ingen solklar minoritet som ska styra Mönsterås. Det är ett Allianssamarbete med valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna. Absolut inget olagligt – men klädsamt om man vågar redovisa det öppet. Tack för ditt försök till detta Leonard Nicklasson, viceordförande Sverigedemokraterna, som närvarade vid styrets presskonferens. Leonard backar inte för att beskriva ett samarbete där man släpper fram minoritetsalliansens budget i fyra år.

Alliansen avstår på kommunfullmäktige möjligheten att nominera 2:a vice ordförande till förmån för Sverigedemokraterna. När vi från Socialdemokraterna inte överlåter den rätten yttras ord om att det handlar om demokratiska rättigheter för det tredje största partiet när vi har ett minoritetsstyre. Låt mig belysa tre aspekter som är av intresse för framtiden:

1. Socialdemokraterna har inte valt att försätta kommunen i den här situationen. Det ansvaret ligger hos Moderater, Kristdemokrater och Centerpartister.

2. Jag tror att det är en schimär – Alliansen är i minoritet även i kommande Kommunstyrelse, Barn- och Utbildningsnämnd och Socialnämnd. Sverigedemokraterna är även här tredje största parti och ska då enligt samma praxis ha 2:a vice ordförandeposterna. Blir det så?

3. Vad gäller platserna i de tre tunga arbetsutskotten så kommer de femte mandaten att fördelas genom lottning mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Annan eventuell dold överenskommelse kan läggas i papperskorgen.

Socialdemokraterna går in i en ny mandatperiod stärkta av ett starkt stöd från medborgarna. Vi gör det med inriktningen att driva vår politik, vara konstruktiv opposition och fördela inflytande efter de satta spelreglerna och proportionell tilldelning till partier och samverkansformer. Vi går inte in för att skapa oreda eller skada för vår gemensamma kommun, men vi kommer inte bära ansvaret för ett minoritetsstyre med stöd av Sverigedemokraterna.

Centerpartiet nationellt har varit tydliga i sin hållning. Ett borgerligt alternativ som orkar stå emot Sverigedemokraterna. I Mönsterås är det annorlunda här har man sin röda linje mot Socialdemokraterna.

Robert Rapakko (S), Oppositionsråd Mönsterås

Erik Jonsson, Ordförande Socialdemokraterna Mönsterås

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.