Annons

"Arbetstidsförkortning- en bra idé”

Arbetsmarknad
Medlemmarna i Kommunal signalerar dagligen om ohållbara arbetsvillkor, det vill säga minutstyrning, TTF-turer som påverkar kontinuiteten både för omsorgstagare och personal, ständig underbemanning, brist på återhämtning och reflektion, svårt att rekrytera med mera. Listan kan göras lång.
Debatt • Publicerad 31 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Arbetsgivaren föreslog då arbetstidsförkortning vilket har gjort att personalen känner arbetsglädje igen”
"Arbetsgivaren föreslog då arbetstidsförkortning vilket har gjort att personalen känner arbetsglädje igen”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu tycker Kommunal att det är dags att lära sig av goda exempel där de lyckats komma till rätta med en stor del av dessa bekymmer.

Vi sneglar då över sundet på Degerhamns hemtjänst i Mörbylånga kommun. Där har de sedan september 2022 infört arbetstidsförkortning och alla (även vikarier och visstidsanställda) jobbar nu 85 procent med bibehållen lön. De hade förut svårt med bemanningen och arbetsgivaren föreslog då arbetstidsförkortning vilket har gjort att personalen känner arbetsglädje igen och det är många sökande till lediga tjänster.

Annons

En kan ju tycka att arbetstidsförkortning verkar trevligt och att det är lyxreform på sin höjd som inte kan fungera i underbemannade välfärdsyrken. Men faktum är att fler och fler börjar se detta som reform som på flera sätt kan bidra till att förbättra kompetensförsörjningen i välfärden. Runtom i landet där detta införts har lett till att sjukskrivningar minskat, personalen har mer ork och den fysiska aktiviteten har ökat vilket leder till bättre hälsa och mående.

Kommunal har sedan kongressen 2022 ett uttalat mål om arbetstidsförkortning till 30 timmar/vecka och då kan Degerhamns hemtjänst fungera som ett inspirerande exempel.

Kan de på Öland kan väl vi här i Kalmar?

Lilian Akthagen, ordförande Kommunal sektion Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons