Annorlunda nytänkande för mobil doktor kan ge en tryggare vård

Slutreplik till Bo Foss i debatten om mobil doktor.
Debatt • Publicerad 12 oktober 2011

Bo Foss har helt rätt! Försöksverksamheten med mobil doktor gavs inte rätt förutsättningar. En modell för ökad trygghet, särskilt för äldre med stora vårdbehov, slarvades bort med en märklig organisatorisk lösning (placering under en vårdcentral) vilket bland annat gjorde att ersättningsfrågan blev ett hinder. Den mobile doktorn borde istället ha setts som en gemensam resurs med en mer övergripande placering i sjukvården.

I Ljungby genomförs en lyckad verksamhet med mobil doktor som innebär att en läkare i landstingets primärvård är knuten till kommunens hemsjukvård. Läkaren gör hembesök hos personer som är inskrivna i hemsjukvården och träffar regelbundet sjuksköterskorna i alla hemsjukvårdsgrupper för handledning och konsultation. Läkaren tillhör primärvården men är inte knuten till en särskild vårdcentral. I Ljungby har den mobile läkaren fyllt ett tomrum i vårdkedjan som tidigare funnits. Utvärderingar visar att man fått ett bättre helhetsperspektiv och att vården blivit både bättre och säkrare genom att patienterna fått en snabb vård och behandling i hemmet. Det nära samarbetet mellan landstingets och kommunens verksamheter är det unika som gjort att det fungerar så bra.

Låt oss tänka nytt – låt oss tänka annorlunda. En mobil doktor som ges rätt förutsättningar skulle definitivt bidra till att göra vården i Kalmar län både bättre och tryggare. Jag ser liksom Bo Foss fram mot den dag då fler äldre ges möjlighet att få hembesök av läkare.

Pierre Edström - Folkpartiet liberalerna

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.