Annons

"Alla ska känna sig hemma i Centerpartiets folkkyrka”

Kyrkovalet
”Centerpartiets valprogram inför kyrkovalet den 19:e september 2021 har rubriken ”En öppen folkkyrka, tillgänglig för alla”.”
Debatt • Publicerad 3 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kyrkan ska finnas till för människor som har behov av den. Därför är det även viktigt att kyrkans verksamhet är anpassad efter människors olika behov.”
”Kyrkan ska finnas till för människor som har behov av den. Därför är det även viktigt att kyrkans verksamhet är anpassad efter människors olika behov.”Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

För mig innebär det att våra kyrkor och begravningsplatser ska vara öppna och tillgängliga för hela folket i alla skeden i livet och i alla delar av landet. På hemorten är det viktigt att kyrkan finns kvar och är öppen när du i ditt vardagsliv och under dina olika skeden i livet kan känna dig välkommen och får använda kyrkan. Kyrkan ska finnas till för människor som har behov av den. Därför är det även viktigt att kyrkans verksamhet är anpassad efter människors olika behov. En viktig grundsten i den kristna tron är allas lika värde.

Vi människor går alla igenom olika typer av händelser och ibland också kriser under livet, då måste det finnas någonstans i samhället man kan vända sig. Om man inte har någon som kan hjälpa till, ska kyrkan kunna vara en plats där man kan få ro, stöd, råd och hjälp för att klara sig vidare i livet – det som kallas Svenska kyrkans diakoni.

Annons

Kyrkan ska även finnas där vid livets olika högtider, när livet känns glädjerikt, då barnen har skolavslutning, under julhelgen och när människor vill vigas. I vardagen ska kyrkan vara en samlande kraft och källa till gemenskap i barnverksamhet, kyrkokör och kyrkkaffe, liksom vid begravningar.

För den som flyttat från sin födelseort eller är på semester är det också viktigt att kyrkan är öppen och att den som återvänder känner igen sig. Både kyrkan och begravningsplatsen berättar om lokalhistorien genom sin utformning och vilka personer som bott i bygden, för under varje gravvård finns en kvarleva av ett levnadsöde.

För ett samhälle är det viktigt att känna till dess historia. Kyrkomiljön är en del av vårt lands historia, eftersom kyrkan varit en del av staten och tidigare höll i många viktiga samhällsfunktioner. Därför vill vi att ett bevarande av vårt kulturarv finns med vid utvecklandet av kyrkomiljön för dagens behov. På så sätt förvaltas de befintliga resurser på ett hållbart sätt, samtidigt som vi värnar om tidigare generationers värv och vår gemensamma historia.

Helena Rosenberg, Ålem

Anders Åkesson, Kalmar

Åsa Felix Everbrand, Mörbylånga

Nils Grönkvist, Hälleberga

Annons
Annons
Annons
Annons