Alla har lika stor rätt till vård

"Att få skylla sig själv för att man flytt undan förtryck och fattigdom är för oss fullständigt orimligt."Jessica Rydell, Rebekka Holm, Akko Karlsson, och Elisabeth Wanneby (MP) landstingets beslut att erbjuda papperslösa flyktingar vård.
Debatt • Publicerad 30 november 2010

Hälso- och sjukvårdspolitiken är ett område där Sverigedemokraterna försöker efterlikna de andra partierna så mycket som möjligt, förutom på en grundläggande punkt; rätten till vård ska inte vara på lika villkor. Frågan om hur man bemöter asylsökande, papperslösa och invandrare i vården handlar om synen på människor. Den borgerliga regeringen fick 2008 igenom en lag som reglerar landstingens skyldighet att erbjuda vård till asylsökande och utomeuropéer, som i praktiken inneburit diskriminering mot utsatta människor som lever gömda undan förföljelse och förtryck. SD vill gå ännu längre; papperslösa bör polisanmälas och betala fullpris för den vård de fått. Miljöpartiet tycker att det är hög tid att koppla grepp om debatten om allas rätt till vård på lika villkor.

Redan då riksdagen 2008 röstade igenom lagen som innebär att papperslösa bara har rätt till akut vård och att de måste stå för kostnaderna själva, blossade kritik upp från samtliga vårdprofessioner, FN och flera riksdagspartier. Till följd av kritiken har situationen förbättrats något; regeringen tillsatte i vintras en utredning om landstingens möjligheter till subvention av vård för papperslösa, och riktlinjer har tagits fram för amnesti för gravida och barn.

SD vill dock ta ett stort steg bort från den begynnande förbättringen. Björn Söder, SD:s partisekreterare, säger i en intervju i Läkartidningen i oktober 2010 att man ska ge akut vård först, men sedan när personuppgifterna registreras ska det automatiskt signaleras till polismyndigheterna så att de kan verkställa utvisningen så fort de kan lämna sjukhuset. De papperslösa förtjänar enligt Söder att polisanmälas då de söker vård, med förklaringen att de har sig själva att skylla eftersom de befinner sig här på illegal grund. SD i Kalmar län framförde förslag på landstingsfullmäktige den 24 november i Kalmar som avspeglade Söders uttalande. Detta är en ståndpunkt SD inte delar med något annat parti, och inte heller med Sveriges läkare, sjuksköterskor eller experter på mänskliga rättigheter. Miljöpartiet anser att ingen människa är illegal. Att få skylla sig själv för att man flytt undan förtryck och fattigdom är för oss fullständigt orimligt.

Samma argument ska enligt Söder gälla när en asylsökande eller papperslös inte kan betala för sig. Myndigheter bör automatiskt tillkallas när personuppgifterna registrerats och det visar sig att en person saknar betalningsmöjligheter. Miljöpartiet anser att värdet av ett människoliv aldrig bör mätas i pengar. Vår hälso- och sjukvårdspolitik kommer aldrig att basera sig på människors betalningsförmåga eller juridiska status. Att ange utsatta och rädda människor till polisen och att neka sjuka och fattiga den vård de behöver är inte bara oetiskt, det sätter också stor press på vårdpersonalen. Vårdpersonal ska inte behöva agera domstol i migrationsärenden. Enligt deras yrkesetik är uppgiften att ge nödvändig vård till alla som behöver, oavsett bakgrund.

Frågan om vård för gömda och asylsökande består i grunden av vilken människosyn man har. Miljöpartiet tycker att alla människor i Sverige, oavsett rättslig status eller betalningsförmåga ska ha rätt till hälso- och sjukvård samt akut tandvård. Det är viktigt att SD inte får gehör för sin människofientliga hälso- och sjukvårdspolitik runt om i landstingen. Samtliga politiska partier bör snarast enas om gemensamma riktlinjer med medmänsklighet i fokus där angiveri och diskriminering inte hör hemma.

Jessica Rydell, landstingsråd (MP)

Rebekka Holm, politisk landstingssekreterare (MP)

Akko Karlsson, ledamot i landstingsfullmäktige (MP)

Elisabeth Wanneby, ledamot i landstingsfullmäktige (MP)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.