GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Akuten ännu utan akuta lösningar”

Sjukvård
”Arbetsmiljön på akuten på Länssjukhuset i Kalmar är mycket ansträngd och arbetssituationen för alla yrkesgrupper är ohållbar. Det handlar bland annat om rädsla över att sitta ensamma och oskyddade i receptionen med de våldsbrott som nyligen begåtts i Kalmar.”
Debatt • Publicerad 12 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Tyvärr har situationen gått så långt att politiken kopplats in eftersom inget händer.”
"Tyvärr har situationen gått så långt att politiken kopplats in eftersom inget händer.”Foto: Mats Holmertz

Arbetsmiljön är alldeles för stressig och tiden för återhämtning är för knapp. Därtill finns för få vårdplatser på övriga delar av sjukhuset när patienter ska skickas vidare, vilket gör att det blir trångt på akutmottagningen.

Vidare är lönerna låga för långa och ansvarstyngda arbetspass och det märks ingen större skillnad på lön eller arbetsuppgifter efter kompetensutbildning. Medarbetarna känner sig åsidosatta och förstår inte varför utredningen om bland annat arbetsmiljön som majoriteten i regionen (S, C, L) hänvisar till ska ta mer än ett år. Samma politiska ledning har också lovat medarbetarna två miljoner kronor för skottsäkert glas i akutens reception. Enligt fastighetsservice fick receptionen säkerhetsglas 2021, men det är inte samma sak.

Vid regionfullmäktige nyligen frågade vi vad majoriteten ska göra för att behålla liksom rekrytera nya medarbetare, när arbetsmiljön ska åtgärdas och när det utlovade skottsäkra glaset blir verklighet. Svaren var oklara. De ville inte ens svara på om det verkligen ska ta mer än ett år att utreda arbetsmiljön. Frågan har ju redan utretts tidigare men lämnats utan åtgärd. Det handlar bland annat om arbetstidsförkortning vilket visat sig fungera bra på andra håll i landet, för att fler ska orka och vilja stanna kvar.

Skulle utredningen återigen landa i samma åtgärdsförslag som tidigare, är det dock allt annat än säkert att dessa kommer införas. Det står klart att Länsunionen är obekväma med att akuten blivit en politisk fråga. Denna typ av problem ska ju vanligtvis verksamheterna själva lösa. Tyvärr har situationen gått så långt att politiken kopplats in eftersom inget händer. Vi har tagit till oss vad medarbetare, chefer och fackliga är rörande överens om, och vill se förändringar på akuten för att fler ska orka och vilja stanna kvar. Majoriteten har hittills duckat i frågan, det går inte längre, nu är det dags att svara!

Linda Fleetwood (V), regionråd

Carl Dahlin (M), regionråd

Jimmy Lord (KD), regionråd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.