1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Absurt att göra Utrustningskajen till badplats”

Varvsholmen
”Av tidningsuppgifter framgår att Kalmar kommun undersöker möjligheten att göra Utrustningskajen till en kommunal badplats. Tanken är lika hårresande som vårdslös.”
"Var ska de laglydiga bilförarna ställa sina fordon medan de njuter av det kommunala badet?”
Foto: Samuel Slättman

Ängö småbåtshamn är ungefär 130 meter bred. Den begränsas i väster av Ängö, i öster av Utrustningskajen. På hamnens båda sidor ligger i dag segelbåtar och motorbåtar.

Kommunen har ansökt hos länsstyrelsen om att förbjuda motordrivna båtar i hamnen! Hur skulle det gå till? Segelbåtarna går ofta sträckan till och från förtöjning på motor. Tror man att man kan förbjuda motor i halva hamnen? Vad säger de motorbåtsägare på båda sidor som i dag hyr kajplats av kommunen? Vad säger brandförsvaret som regelbundet övar räddningsinsatser (med motor) i hamnen?

En kombination av hamn och badplats är livsfarlig. Tar kommunen ansvar för påseglade och påkörda badare?

Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Utrustningskajens bostäder sträcker sig fram till några få meters avstånd från den yttersta kajkanten. Vilken annan kommun i Sverige vill anlägga en badplats bokstavligt talat vägg i vägg med de boendes sovrum? Tanken andas fientlighet mot de boende, som glatt flyttade hit utan att ha en aning om att de skulle bo på en kommunal badplats.

quote
Varför förstöra för så många genom att lyssna till ett fåtal högljudda röster?

Utrustningskajen är utrymnings- och brandväg för blåljusfordon. Den får inte blockeras och parkering är i dag strängt förbjuden. Vad säger blåljuspersonalen om att köra ambulansen, brandbilen eller polisbilen brådskande genom en kommunal badplats med små och stora människor, cyklar och felparkerade bilar?

Varvsholmen lider redan i dag stor brist på parkeringsplatser. Var ska de laglydiga bilförarna ställa sina fordon medan de njuter av det kommunala badet?

En badplats ska sjuda av liv, av röster, lek, plask, rop och glädje, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Men inte, inte alls i ett bostadsområde några meter från sovrummet.

En knapp kilometer från Utrustningskajen finns i dag utomordentliga fina kommunala badplatser vid till exempel Kindbergs udde och Kattrumpan. Staden är i övrigt mycket välförsedd med bra badplatser. Varför förstöra för så många genom att lyssna till ett fåtal högljudda röster?

Nej, Kalmar kommun, tänk om! Skrota tanken på att förstöra miljön vid Utrustningskajen!

Varvsholmenbo

LÄS MER: Fler artiklar och insändare om bad på Varvsholmen: