Annons

”8 mars - en dag för att protestera mot bristen på jämställdhet”

Internationella kvinnodagen
”Den Internationella kvinnodagen inrättades 1910 för att stödja kampen för kvinnlig rösträtt. I Sverige firades den första gången 1912, till en början olika dagar under våren”
Debatt • Publicerad 8 mars 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En dag med många arrangemang världen över för att uppmärksamma och protestera mot bristen på jämställdhet.”
"En dag med många arrangemang världen över för att uppmärksamma och protestera mot bristen på jämställdhet.”Foto: Pontus Lundahl/TT

Valet av 8e mars har rötterna i Ryssland, där man firat det datumet sedan 1914. Sedan 1978 är 8e mars med på FNs lista över högtidsdagar som Internationella kvinnodagen. En dag med många arrangemang världen över för att uppmärksamma och protestera mot bristen på jämställdhet.

I Chile till exempel beräknas en miljon människor ha deltagit i en manifestation i Santiago på förra årets 8e mars. I Spanien högtidlighöll kvinnorna dagen med en 24 timmars strejk. I Bagdad i Irak spritade man händerna och gick ut och demonstrerade trots coronapandemin.

Annons

På Sergels torg i Stockholm samlades många fackförbund och kvinnoorganisationer i kampanjen "Lön hela dagen". Det är löneskillnader mellan kvinnor och män som räknas om till arbetstid. Utgångspunkten är att män får betalt för 8-17, medan kvinnorna bara får lön till runt klockan 16. Sedan kampanjen startade för tio år sedan har den tidpunkt när kvinnorna börjar jobba gratis gått från 15:51 till 16:09. Nytt klockslag släpps den 8e mars, dock utan någon trängsel på Sergels torg.

I år är det 100 år sedan Sverige blev en demokrati. Det är 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt i de allmänna valen. Man kanske inte tänker på det, men före 1921 hade inte ens hälften av Sveriges vuxna befolkning tillträde till demokratins domäner. Rösträtten var resultatet av en lång kamp under vilken kvinnorna ofta nedvärderades och kunde beskrivas som frigida och alltför frigjorda.

Men när den kvinnliga rösträtten äntligen klubbades 1919 skedde det utan motstånd. Året 1921 är ett märkesår. För första gången kunde då alla de som tidigare varit utestängda äntligen gå till valurnorna med sina röstsedlar.

I många länder firas kvinnorna den 8e mars med en röd ros. Så har vi Röda Bönor också firat internationella kvinnodagen under flera år. Pandemin hindrar oss tyvärr i år att dela ut rosor på gator och torg. Vi kommer verkligen att sakna det. Vi får hoppas vi kan fira kvinnodagen med en ros nästa år i ett coronafritt Borgholm.

Inger Sundbom, Röda Bönor, S-kvinnor i Borgholms kommun

Annons
Annons
Annons
Annons