Annons

”4 oktober – Fri företagsamhet”

Fri företagsamhet
”Kanelbullar i all ära, men den 4 oktober firar vi något mycket viktigare än så – nämligen den fria företagsamheten. Och det på förekommen anledning.”
Debatt • Publicerad 4 oktober 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ett land behöver sina företagare. Kommunerna i Kalmar län behöver sina företagare. ”
"Ett land behöver sina företagare. Kommunerna i Kalmar län behöver sina företagare. ”Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

4 oktober – Fri företagsamhet

Kanelbullar i all ära, men den 4 oktober firar vi något mycket viktigare än så – nämligen den fria företagsamheten. Och det på förekommen anledning.

Annons

Den 4 oktober 1983 samlades tusentals människor i Stockholm. Från hela landet reste företagare för att protestera mot den socialdemokratiska regeringens planer på att införa löntagarfonder. Palmereregeringens förslag att förstatliga företag fick entreprenörer att resa sig för den självklara rätten att få äga den verksamhet de själva byggt upp. Att få behålla de pengar de satsat.

Men regeringen lyssnade inte. Det var först efter den borgerliga valsegern 1991 då regeringen Bildt tillträdde som fonderna stoppades.

Malin Sjölander (M).
Malin Sjölander (M).Foto: Mats Holmertz
”Den 4 oktober firar vi företagsamheten och det faktum att den tack vare moderata stopplagar och frihetsreformer fortfarande är just fri. Varför inte med en kanelbulle från någon av våra lokala företagare?”
Malin Sjölander (M), Moderata Företagarrådet

Ett land behöver sina företagare. Kommunerna i Kalmar län behöver sina företagare. Det är i företagen jobben skapas som finansierar vår gemensamma välfärd – vår omsorg och våra skolor. Det är också företagen som driver utveckling. Entreprenörer kommer alltid slå det offentliga på fingrarna när det gäller innovation. Statens roll, politikens uppgift, är att skapa de allra bästa förutsättningarna för företagande.

Vikten av en fri företagsamhet torde vara uppenbar för alla. Icke desto mindre återkommer det ständigt förslag från vänstersidan som inskränker företagens frihet och företagarnas rätt till det de själva skapat. Senast i våras med socialdemokraternas förslag om att staten skulle få bli ägare i företag som får coronastöd. Men även i senaste valrörelsen lyfte (S) frågan om förstatligande av delar av näringslivet, SSU har i närtid tagit ställning för löntagarfonder och Ung Vänster för att privatpersoner inte ska få äga företag alls.

Med en vänsterkant som alltid verkar för att stärka statens makt på bekostnad av individen finns ett ständigt behov av en högerkraft för frihet. Moderaterna kommer alltid försvara människors rätt att förverkliga sina drömmar – att driva och äga företag.

Den 4 oktober firar vi företagsamheten och det faktum att den tack vare moderata stopplagar och frihetsreformer fortfarande är just fri. Varför inte med en kanelbulle från någon av våra lokala företagare?

Malin Sjölander (M), Moderata Företagarrådet

Anna af Sillén (M), ordf. Moderata Företagarrådet

Marie Nicholson (M), Länsansvarig Moderata Företagarrådet

Pär-Gustav Johansson (M), Vice ordf. Regionala utvecklingsnämnden

Annons

Hanne Deverén (M), Oppositionsråd Kalmar

Hans I. Ljungdahl (M), Moderata Företagarrådet Nybro

Emil Jörgensen (M), Moderata Företagarrådet Mönsterås

Ulrik Brandén (M), Moderata Företagarrådet Mörbylånga

Mats AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons