Annons

"24 miljarder för att rädda välfärden”

Vårbudget
Miljöpartiet presenterade nyligen vår vårbudgetmotion, alltså vår skuggbudget. Vi fortsätter lägga grunden för det gröna samhällsbygget där hela Sverige kan känna framtidstro
Publicerad 1 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi lägger även fram omställningsstöd till två branscher, fiskenäringen och minkfarmerna.”Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Till skillnad från regeringens och Sverigedemokraternas budget vill vi möta skenande priser och ökad fattigdom med mer fördelningspolitik och en större välfärd.

Vi lever i utmanande tider. Priserna skenar i mataffären samtidigt som kriget pågår i vår närhet. Klimatkrisen eskalerar för varje dag och meteorologerna pratar om en ny sommar med extremvärme och torka. I vårt budgetförslag presenterar vi stöd till de som faktiskt behöver det, gröna investeringar och skydd av värdefull natur. I ett av världens rikaste länder har vi råd att stötta de mest utsatta och samtidigt genomföra klimatomställningen.

Annons

Skenande priser och ökad fattigdom ska mötas med mer fördelningspolitik och en större välfärd. När behoven ökar och inflationen driver upp kostnaderna så måste de ekonomiska resurserna följa efter. I Miljöpartiets höstbudget presenterade vi en stor satsning för att kunna höja lönerna, möjliggöra anställning av fler inom vård och omsorg och samtidigt förbättra arbetsvillkoren.

Annika Carlsson Wistedt, (MP), Miljöpartiet.Foto: Linda Eliasson
”Vi vill inte dra ned på välfärden. Därför meddelar vi redan nu att de generella statsbidragen i Miljöpartiets höstbudget kommer att vara 24 miljarder under 2024, vilket skulle motsvara 110 miljoner till Kalmar kommun. Det handlar om vård för sjuka och äldre, det handlar om en skola som ska ge varje barn de bästa förutsättningarna för att lära sig, det handlar om kulturskolan och socialtjänsten.”
Annika Carlsson Wistedt (MP), gruppledare.

Vi vill även bland annat slopa matmomsen på basvaror, införa gratis frukost i skolan och att det förhöjda bostadsbidraget också ska märkas i plånboken hos de som uppbär försörjningsstöd.

Klimatkrisen är vår tids största utmaning, vi måste agera nu för att kraftigt minska våra utsläpp. För att möta det planetära nödläget innehåller vår budget en kraftfull miljö- och klimatpolitik som skapar nya gröna jobb och stärker skyddet av hav och natur. Vi stärker havsmiljöarbetet, ger fler chansen att köpa eller hyra en elbil och satsar på kollektivtrafiken. Budgeten förbereder oss också på konsekvenserna vi redan ser av klimatkrisen och vi satsar en miljard kronor på klimatanpassning under 2023.

Vi lägger även fram omställningsstöd till två branscher, fiskenäringen och minkfarmerna. Vi vill flytta ut trålgränsen för det kustnära fisket och införa ett totalt fiskestopp på ålen. Yrkesfiskarna och de som innehar ålfiskerätter ska kompenseras ekonomiskt. Detta är en fortsättning på vårt förslag till höstbudget 2022, där vi föreslog en investering på 100 miljarder i klimatomställningen och stor utbyggnad av den förnybara energin.

Det har aldrig varit tydligare än nu hur klimat och säkerhet hänger ihop. Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären, för att därefter uppnå negativa utsläpp. I Klimatpolitiska rådets rapport fick regeringen svidande kritik för sin klimatpolitik som gör att Sveriges nationella utsläpp ökar, något som inte hänt på två decennier. Vi behöver agera nu och MP vill därför se stora investeringar i den gröna omställningen framöver.

Inför vårbudgeten bad Sveriges Kommuner och Regioner regeringen om besked gällande statsbidragen för 2024. Tyvärr gav regeringen inget sådant besked, men det gör vi. Vi vill inte dra ned på välfärden. Därför meddelar vi redan nu att de generella statsbidragen i Miljöpartiets höstbudget kommer att vara 24 miljarder under 2024, vilket skulle motsvara 110 miljoner till Kalmar kommun. Det handlar om vård för sjuka och äldre, det handlar om en skola som ska ge varje barn de bästa förutsättningarna för att lära sig, det handlar om kulturskolan och socialtjänsten. Det handlar om att bygga ett starkt samhälle tillsammans.

Vilket samhälle vill du ha?

Annika Carlsson Wistedt (MP), gruppledare

Martin Arvidsson (MP), kommunfullmäktigeledamot

Martin Westling (MP), vatten- och miljönämnden

Margareta Tydén (MP), valnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons