De ser till att allt fungerar inför valet
Kalmar kommuns valnämnd utser röstmottagare, beslutar om vallokaler, arrangerar förtidsröstning och svarar för den preliminära räkningen av rösterna dels på valkvällen och dels på onsdagen i veckan efter valdagen.
Christina Becker är sekreterare i valnämnden och tillsammans med kollegan Monica Östangård är de valsamordnare inför det kommande valet. Sammanlagt är de fyra personer som jobbar med valet.
– Just nu arbetar vi med förtidsröstningen. Valsedlarna ska bokföras och läggas in i vårt valv fram till valdagen. Den 9 september levereras de ut till vallokalerna och läggs i urnorna i respektive distrikt, säger Monica Östangård.
Valnämnden får uppdrag från länsstyrelsen att se över till exempel valdistrikt. Då tittar de utifrån bland annat befolkning och vad som har hänt i kommunen under den senaste tiden sedan förra valet.
– Man ska inte ha mer än 2 000 röstberättigade i en vallokal och helst jobbar vi på att inte ha så många då det tar längre tid och man vill helst bli färdig i tid på kvällen, säger Christina Becker.
Det är även valnämndens uppgift att fastställa lokaler för förtidsröstningen och röstmottagare som kan arbeta i lokalerna. Förtidsröstningen började den 22 augusti och i Kalmar kommun finns det 17 lokaler att rösta i.
– Förra valet tog vi emot cirka 18 000 förtidsröster och då var det även ifrån andra kommuner, säger Christina Becker.
Valnämnden ser även till att ha förtidsröstning på vård- och omsorgsboenden. Då åker man runt till olika boenden på bestämda tider så att de boende får en chans att rösta. Detsamma kommer även att gälla på häktet, kriminalvårdsanstalten och länssjukhuset.
Just nu är utbildningarna av röstmottagarna i full gång. Ett 40-tal personer jobbar i olika lokaler runt om i kommunen med förtidsröstning och 260 personer ska jobba på själva valdagen. Utbildningen pågår i en och en halv timme och är obligatorisk. Där får man lära sig hur man ska uppföra sig, ha koll på vad som ska göras och kontrollera att allt är som det ska.
För att kunna jobba som röstmottagare ska man inte vara politiskt aktiv och man måste vara myndig. För att kunna få jobbet ska man skicka in en intresseanmälan eller så kan man bli tillfrågad om man har jobbat tidigare, alternativt bli rekommenderad av personer som tidigare jobbat som röstmottagare.
På valkansliet där valsamordnarna sitter ringer telefonen och en person har en fråga angående valet.
Får ni många frågor inför valet?
– Det kommer mer och mer nu. Många frågor handlar om var folk kan förtidsrösta och vilka öppettider som biblioteken och träffpunkterna har. All information finns på kalmar.se, men det är inte alla som har en dator. Sedan är det en del som inte fått sina röstkort som hör av sig, säger Monica Östangård.
Har ni fått någon fråga om att internetrösta?
– Det kommer alltid sådana frågor, men där har man backat från Valmyndighetens sida. Man hävdar att det är jättesvårt att få säkerhet i det, säger Christina Becker.
Monica Östangård inflikar:
– Det svåra är att kunna ångra sig. Då måste man veta exakt vilka röster som du har lagt och då är det ett sätt att kunna hacka systemet och få reda på det, säger hon.
Vallokalerna stänger sin röstning vid klockan åtta på kvällen på valdagen, men det finns fortfarande möjlighet för den som vill att komma och se rösträkningen. Röstmottagarna räknar då rösterna, dock bara partirösterna och inte personrösterna, och sedan skickas det vidare till länsstyrelsen för kontrollräkning. På onsdagen efter valdagen är det dags för valnämndens preliminära rösträkning. Där tar de hand om bland annat de röster som är sent inkomna, röster från andra kommuner och brevröster. Efter det kan man tro att jobbet för valnämnden avtar, men det finns fortfarande saker att jobba med.
– Vi ser till att material ska in och allt ska återställas. Sedan är det lite skillnad i år eftersom vi har ett val i maj igen, så då får vi börja förbereda inför det, säger Monica Östangård.