Vem ska göra målen i OAIK?

Nyheter • Publicerad 25 januari 2013
Joakim Lengyel.
Joakim Lengyel.Foto: Roger Carlsson

Peiman till Ljungskile. Helt rätt, så klart. Jag är fullt och fast övertygad om att han kommer lyckas. Peiman Eliassi har framför allt två saker som kan ta honom till allsvenskan:

? Attityden. Ett abnormt självförtroende (Peiman tror verkligen att han är Sveriges bästa fotbollsspelare) kombinerat med ödmjukhet/hemjobb/glimten i ögat = ovanligt.

? Skottet. Inte många spelare i Sverige sitter på en liknande häxpipa.

Samtidigt, får han en trög start, hamnar utanför och vantrivs i Uddevalla (där han ska bo) så håller jag inte för otroligt att det blir en snabbare OAIK-comback än någon kunnat ana.

? ? ?

How ever. Peiman är borta. Anton Henningsson är borta. De gjorde 20 av OAIK:s 49 mål förra säsongen, hur många de spelade fram till vet jag inte, men det var många. Då spelade Henningsson ändå bara slutet av serien.

Nu är frågan: vem ska göra målen i år?

Inget snack om att OAIK värvat ihop en kalasoffensiv med Lengyel, Smakolli och inte minst Jägerbrink. Oskarshamnsfotbollen har aldrig någonsin skådat ett mittfält av den här klassen – inte i närheten. Det håller hög division 1-klass.

Men frågan kvarstår: vem ska göra målen?

Joakim Lengyel ? Ja, det är väl tanken att OAIK:s drömvärvning ska vräka in bollar, men jag är inte säker. Han har spelat ytter i Sylvia och gjort 19 mål – på tre säsonger. Visserligen i ettan, men det spelar inte så stor roll. ”Bosse” är en utomordentlig fotbollsspelare och kommer göra jättenytta i OAIK, men han är mer en som gör andra bra än att han själv vräker in mål. Eller är jag ute och cyklar? Ja, kanske. Möjligen underskattar jag honom. Möjligen är det så att det är en jävla skillnad på att vara ytter i ettan och forward i tvåan. Time will tell.

Smakolli eller Jägerbrink ? Förra säsongen gjorde de fyra mål – tillsammans.

Mattias Rehn ? Visst, han gjorde elva i fjol och det är så klart svinbra. Men gör han om det? Rehn har aldrig varit någon målmaskin och är snarare en spelare som skapar ytor genom sitt enorma arbetet – inte en spelare att lägga målkungsbördan på. Eller?

Niki Avdyli ? Här kan lösningen finnas. Niki Tiki Taka var betydligt bättre de matcher Peiman var avstängd förra säsongen. Då lämnade han demonerna bakom sig och tog rollen som STJÄRNAN. Killen har en sjukt – snudd på bisarrt – hög kapacitet, men frågan är om han är den målskytten som Eliassi är? Risken är att han är FÖR upptagen av att snurra och tunnla och showa ute på sin kant för att hinna med att göra mål också. Eller?

Fredrick Roskvist ? Skulle kunna bli en bra division 2-målskytt, men då måste han få förtroende som försteforward och det kommer han inte få. Eller?

? ? ?

Som ni ser. Det finns ingen som är safe kring 15 baljor. Kanske behövs det inte heller. KAnske går det jättebra att sprida ut målen.

Men personligen tycker att OAIK i alla fall ska se sig om efter en ersättare till Peiman. Bevisligen (läs: Anton Henningsson) finns det spelare som bara kan kliva rakt in i tvåan och vräka in mål.

Dessutom måste det ju finnas ”Peimanpengar” att använda till annat. Han hade sannolikt fått division 2-fotbollens högsta lön om han blivit kvar i OAIK, så stålarna för rätt spelare ligger och väntar i OAIK-plånkan.

Och det finns ju en anledning till att OAIK hållit den dyra Peimandörren öppen lååångt efter deadline. De vet att med Eliassi i laget så hade de haft ett riktigt dreamteam. Då hade de vunnit den här serien. Nu har de fortfarande ett ruggigt bra division 2-lag.

Men – saknas pricken över i:et?

DET är frågan jag ställer.

? ? ?

Å andra sidan behöver truppen kanske en mittback till. Lurig balansgång det där. Nu tror jag kanske inte att Woxö /Persson kommer plocka in nåt för Peiman. Det kan vara rätt, men det kan också vara ett beslut de ångrar när laget har bollen ”Arsenalmycket” utan att göra mål.

Man får inte glömma att – som Marit Bergman sjöng – this is the year. OAIK:s långsiktiga målsättning har hela tiden varit att spela i division 1 2014.

Nu är det 2013...

? ? ?

Så här skulle jag ställa upp OAIK i dagsläget om jag vore Filosofen /Jägarn :

Mv : Darmin Sobo.

Backlinje : A Torstensson/M Torstensson, Johan Törnström, Tim Johansson, Eric Persson.

Defmitt : Mergim Smakolli.

Mittfält : Niki Avdyli, Filip Jägerbrink, Mattias Rehn, Emil Dolk.

Forward : Joakim Lengyel.

? ? ?

IKO-SSK i kväll. Tror på hemmaseger. IKO har lätt för Nyllets gäng och brukar studsa tillbaka efter Trojadebacle.

? ? ?

Missa inte reportaget från B-VM i bandy i fredags-OT. Det var jäkligt kul att göra. Synd bara att jag inte hade skridskorna med mig. Rätt säker på att jag kommit undan med hedern i behåll på en ungersk ytterhalv.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.