Sundsvall och Tingsryd är favoriter i Gota Media-kvalserien

Nyheter • Publicerad 16 mars 2010

Sådärdåja, då är det klart vilka lag som möts i kvalserien. Enköping räddade söderlagens ekonomi genom att slå ut Asplöven (3–1) och Tingsryd krånglade sig vidare efter suddendrama (5–4) hemma mot Vita Hästen.

Kvalserien till allsvenskan 2010:

Sundsvall

IK Oskarshamn

Tingsryd

Nybro

Olofström

Enköping

Det blir alltså fyra Gota Media-lag (IKO, Nybro, Olofström och Tingsryd) i kvalserien, vilket måste vara ett näst intill oslagbart rekord för en enskild tidningskoncern.

Lottning sker onsdag förmiddag. Enligt uppgift till bloggen får klubbarna ett schemaförslag före lunch, sedan hålls en telefonkonferens vid tvåtiden där spelprogrammet spikas.

* * *

Ett rykte säger att det redan finns en preliminärlottning och att IKO ska börja borta mot Olofström på söndag. Ta det med en stor nypa salt.

* * *

Spontant känns Sundsvall och Tingsryd som rätt klara favoriter, med IKO och Nybro som första utmanare.

Olofström kan nog vara med ett tag, men håller inte i längden. Enköping är med för att...tja, de har kvalificerat sig...men jag är rätt säker på att de kommer sist. Tror inte ens de vill gå upp.

* * *

Varför Tingsryd är favorit före IKO? Det räcker att titta på lagens fjärdekedjor. Tinkan har Olof Einarsson , Victor Rollin-Carlsson och Olof Svensson . IKO har...ingen fjärdekedja.

På träningen i dag bestod fjärdeformationen av en ensam Kristoffer Jonsson .

* * *

På många sätt är det en riktigt häftig kvalserie med massor av klassikermöten.

Tingsryd–Nybro är en superklassiker. IKO–Nybro nästan på samma nivå. IKO–Tingsryd var det stora Smålandsmötet i slutet av 90- och början av 00-talet, när Lakers och Vikings inte var på den nivån. IKO–Olofström blev något av ett återkommande hatmöte i mitten av 90-talet. Även Olofström–Tingsryd är ett rätt hett derby och Nybro–Olofström får väl åtminstone kallas miniderby.

* * *

Sundsvall känns både som vinnare och förlorare.

Vinnare för att Smålandslagen kommer lägga all energi på alla derbyn och sno poäng av varandra.

Förlorare för att de blir ensamt norrlag med enorma resor. Söderlagen kan nästan ta sparken till bortamatcherna.

* * *

Speedwayens elitserieupptakt flyttar tillbaka till Stockholm efter ett år i Norrköping. Det fick Rödskägg att gå i taket. Han tycker träffen borde hållas på Hotell Hulingen i Hultsfred.

Jag tycker det är hur logiskt som helst. Rikspress går helst inte på speedwayupptakter över huvud taget, i synnerhet inte om de behöver åka till Norrköping (eller Hultsfred). Nu hålls den på Globe Hotell, 50 meter från Aftonbladets centralredaktion. Vill speedwaysporten synas utanför småländsk lokalmedia har den inget annat val än att fjäska för drakarna.

Logiskt. Smart.

* * *

Det blev inget med LB07 för Tim Johansson . Och inget med IFK Värnamo för Joakim Lengyel . De har inte gett upp, men allt mer lutar åt att OAIK kan ställa ett grymt lag på benen i premiären.

* * *

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.