Sportcheferna ville chocka Tvingsell (och lite hockeyskvaller)

Nyheter • Publicerad 16 maj 2014
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Först.

Fantastiskt kul att så många läst och, vad det verkar, gillat mitt occh Snygg-Dannes femsidorsreportage om Marcus "Vasa" Svensson , som jobbar som fystränare i Arsenal.

Det var förbaskat kul att göra. Bland det roligaste jag gjort.

Vi tackar ödmjukast för rosor och snälla ord och går, aningen mer rakryggade, vidare i livet.

? ? ?

Här kommer lite onyanserat hockeyskvaller:

? Evan McGrath och Jocke Fagervall drog tydligen inte jämt ett dugg under den korta tiden de samsades i Västerås. Nu har Fagervall dragit till Luleå och frågan är om det blir frid och fröjd på Evanfronten i Gurkstaden? Överlag ska det bli spännande att följa Västerås überkaxiga lagbygge. En hel hoper kanadensiska egotuppar – inte minst Nick Angell – som ska samsas med orutinerade nallebjörnstränare och anonyma komplementspelare. Häftig satsning. Kan bli både dunderfiasko och SHL, känns det som.

? Det finns troligen ingen VM-spelare som är aktuell för IKO i skrivande stund.

? Tvillingarna Ahlström , Oscar och Victor , fanns på IKO-kartan. Hur nära de var vet jag inte, men att Roger Jönsson var intresserad vet jag. Nu hamnade de som bekant i Södertälje i stället och kommer sannolikt vräka in pinnar. Klasslirare på den här nivån.

? IKO har sex spelare kvar att värva. Fyra forwards, två backar. Det är de absoluta topparna som återstår och som jag förstått det pågår en minimaktkamp mellan Söderström och Jönsson . Tränaren vill helst ha svenska spelare, medan sportchefen anser att han får ut mer per satsad krona om han värvar utländskt. Gissar att det slutar med att Jönsson vinner och att åtminstone fyra av de sex restpusselbitarna inte har svenska som modersmål.

? Det är spännande att se vem som blir den tredje personen i tränartrojkan i IKO bredvid Söderström och Arto Miettinen . Arbetsbeskrivningen är väl inte huggen i sten, men mellan tummen och pekfingret så ska Miettinen ha backarna, Söderström anfallarna och den tredje ska vara en individanpassad, special teams-orienterad detaljspecialist som ska utveckla spelarnas och formationernas specifika egenskaper (DEN arbetsbeskrivningen!).

En radda namn har flugit förbi, däribland Patrik Klüft , som IKO träffade i Stockholm förrförra fredagen. Han valde som bekant Djurgårdens J20 i stället. Här är en radda namn till. En del nämnda, andra inte:

Roger Hansson . Den gamle storspelarens tränarkarriär har dalat. Senaste säsongen hade han hand om Helsingborg i ettan.

Arto Blomsten . Den förre Tre Kronor-hjältens namn har varit uppe, men knappast aktuell längre, då backcoachplatsen är tillsatt.

Jerry Andersson . Mr Troja står utan uppdrag och är ett namn som diskuterats.

Pär Johansson , tränat Odense i danska ligan de fyra senaste säsongerna. Fick kicken i januari.

Torbjörn Johansson , Leksand J20. Se Blomsten.

Kanske blir det ingen av ovanstående, men namnen har i alla fall figurerat. De två som känns mest spännande är väl Pär Johansson, som de flesta pratar gott om, och Roger Hansson. Med sin enorma erfarenhet skulle Hansson givetvis vara ett kanonnamn som ”den tredje mannen”.

? ? ?

Harrys smygöppnade i Otown i kväll. Jag hoppade minglet (när gammgubbarna Totte och Winsell kastade in handduken gjorde jag detsamma). Ska dock bli kul att se hur det funkar. För mig har Harrys alltid varit ett halvsunkigt O'Learys-alternativ i svenska små/-mellanstäder – Eskilstuna eller Kungsbacka eller så – där Peter Siepen lirar plattor i bar överkropp och där Kålle och Ada ska ta till nävarna efter stängning.

Men, men, det är nog bara mina sunkiga fördomar som spökar och förhoppningsvis blir det kalasbra. Harrys Ohamnslokaler ser fräscha och fina ut och jag hoppas innerligt att det går bra och att det finns utrymme och underlag för både Harrys och Åströms.

Om inte annat gillar jag att Harrys satsar på att ha öppet till 02 på onsdagar.

? ? ?

I fredagstidningen hittar ni ett rätt kul snack med Linus Nelson . IKO-produkten som gjorde några allsvenska matcher för fem, sex år sedan.

Nu har han skrivit på för Hammarby och är en viktig pusselbit i Bajens jakt på att åter nå allsvenskan.

? ? ?

Craftstaden värvade SSL-backen Samuel Olsson från, i sammanhanget, klassiska Jönköpings IK häromdagen.

Sportcheferna Robert "Röding" Nilsson och Thommie Erlandsson gick ömsom upp i brygga, ömsom dreglade de floder när de berättade om sitt kap. De hävdade att det var föreningens största värvning i historien och jag har inget att invända.

Att ett division 1-lag (tredje serien) värvar en ordinarie spelare från högsta serien i en sport som innebandy är givetvis alldeles lysande för division 1-laget.

Det har aldrig hänt i Oskarshamnsinnebandyns historia.

Backsidan var Craftstadens sämsta lagdel den gångna säsongen och Samuel Olsson kommer ge den nödvändig stadga och trygghet.

En kanonvärvning helt enkelt.

? ? ?

Kan sportcheferna dessutom övertala Henrik Jonsson till en permanent comeback så ser det extremt ljust ut för laget som sumpade allsvenskan med minsta möjliga marginal.

? ? ?

Förresten. Till sist ska jag berätta en kul liten anekdot från när Samuel Olsson presenterades i tisdags morse. Sportcheferna Nilsson och Erlandsson kom tuppstolta in på redaktionen med nybakta bullar från Nilssons konditori i högsta hugg (kakmonstret från Mönsterås – skjutjärnet Johan Winsell – åt sedermera upp dem).

De var stolta som tuppar över sin elitvärvning och hade medvetet legat extremt lågt med nyheten internt inom klubben.

Framför allt ville de ge tränaren Royne Tvingsell kärvänligt svar på tal.

– Royne har hela tiden sagt att han vill ha ett ännu starkare lag nästa säsong om han ska fortsätta, sa Erlandsson.

– Han har typ sagt: "Tänk om man bara kunde få vakna en dag, slå upp tidningen och läsa BOMBEN: ELITSPELARE KLAR FÖR CRAFTSTADEN", fyllde Nilsson i.

Sagt och gjort.

Jag höll käften, la inte ut något på nätet.

Sportcheferna höll käften på sitt håll.

I princip ingen visste och morgonen efter briserade 0491-innebandybomben. Förhoppningsvis satte Tvingsell morgonkaffet i halsen när han slog upp tidningen.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.