Guns of Glommersträsk

Nyheter • Publicerad 24 juli 2012
IKO:s "Mr Fys", veterancentern Stefan Öhman.
IKO:s "Mr Fys", veterancentern Stefan Öhman.Foto: Daniel Svensson

IK Oskarshamn har börjat träna igen och jag och mästerfotografen Snygghelvetet var så klart där och kikade i eftermiddags. Det blev en ganska trevlig timme i solen med Tränaren och Materialaren . Söderström hade anekdotfest, imiterade journalister och kläckte ur sig små hemligheter i ren förtjusning.

Det gick liksom inte att ta miste på hur förbenat sugen den sprudlande masen är på att få valla ut sina pojkar på isen igen.

Men det får vänta till på torsdag, då det är (jippobetonad) ispremiär.

Lite fakta och kuriositeter från dagen:

? Alla svenskar var på plats, inklusive nyförvärven Dave Lindarv , Kirill Starkov (såg oväntat fit ut, vann dessutom roddmaskintestet överlägset), Victor Öhman , Victor Svensson (förkyld) och Glommersträsksköning Mattias Granlund .

Granlund hade kört fel när han åkte till träningen (”Jag bor på – PÅ? – Kristineberg, men körde bara runt, till slut var jag tillbaka där jag började”) och jag vågar sätta en slant på att han blir en publikfavvo i vinter. Både för sin personlighet och sitt sätt att spela brutalhockey.

Till skillnad från 90 procent av sina ”mjuka handleder”-kompisar så är han nämligen inställd på annat än power play: ”Hade jag velat spelat PP hade jag fått gå till en division 3-klubb. Min uppgift är att gå in och köra. BARA gå in och köra. Åka skridskor, vinna puck, smälla på, tacklas. Det är det jag är bra på, det är det jag ska göra. Det jag vill göra”, sa han i dag.

Sen garvade han sitt Tedenby tandlösaste garv och verkade så där härligt hockeyspelarförvirrad. Jag tror knappast han kunnat peka ut var på Sverigekartan han befann sig och han erkände utan omsvep att han, i princip, inte hört talas om någon av sina nya lagkamrater.

? Linus Fernström är klar. Inleder med Frölunda. Ansluter till IKO måndagen den 6 augusti.

? IKO gör en Växjö Lakers. Evan McGrath och John Vigilante placeras, av skattetekniska 183-dagarsskäl, i Danmark nån vecka innan seriestart. IKO möter Herlev (i stället för Borås) den 5 september och Rögle den 6:e. Tanken är att Evan och Vig ska spela de matcherna och komma till Ohamn – med hundar och fruar – ett par dagar före premiären mot Troja den 12:e.

? Kirill Starkov har utmanat Maxim Matushkin i en tennismatch om vem som är ”IKO:s bästa tennisryss”. Dessutom har han utmanat alla andra lagkamrater i en golfturnering.

? Stefan Öhman gav helt sonika fan i semestern. 36-åringen lämnade barnen på dagis på morgnarna och åkte sedan ner till Arena Oskarshamn och körde terrorpass med sig själv när lagkompisarna låg på stranden. Allt som oftast blev det två semesterpass om dagen. Let? talk about förebild.

? Linus Morin har klippt av sig lejonmanen. Därmed kan han glömma att få skrinna in till ledmotivet till Lejonkungen, vilket han drömt om hela sommaren. ”Äh, jag får ändå aldrig vara med på line up:en, det har jag aldrig fått vara”, sa Morin när jag konfronterade.

? IKO:s utlänningar kommer snart. Morten Poulsen anländer i dag, Sam Lofquist på lördag, Juha Uotila på söndag, Giulio Scandella på tisdag och Bröderna Artistskatt alltså den 5 september.

? Det är oklart hur det blir med den andra träningsmatchen mot Borås. Men troligen blir den av.

? IKO tackade nej till jättebacken Patrik Magnusson , som i stället hamnade i Karlskrona. Det finns en handfull alternativ till den sista backplatsen, men räkna inte med att det blir klart per omgående.

”Vi har ingen brådska. Min känsla är att det finns massor av bra spelare lediga. Häromdagen fick jag exempelvis frågan om vi hade plats för en try out för Peter Nylander”, säger Söderström.

? Dave Lindarv värvades delvis för sitt 08-ursprung. ”Jag har haft honom i två år och han kommer in med lite Stockholmsmentalitet. Det är vassa armbågar och attityd”, säger Söderström.

? ? ?

Till sist. Ungefär så här har IKO tänkt sig forwardssidan när de värvat:

1:a Hagelin, McGrath, Scandella

2:a Vigilante, S Öhman, Poulsen

3:e Starkov, Valdix, Löfstedt

4:e Granlund, V Svensson, CJ Svensson, V Öhman

Det var tankegrunden när det värvades, men räkna inte med att det kommer se ut så när teorin blir verklighet.

Christian Gustafsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.