Annons

"Varför ska just vindkraften ha en gräddfil”

Slutreplik i debatt angående det kommunala vetot. Tidigare inlägg 6, 11 och 17 november.
”Den nuvarande ordningen för etablering av vindkraft är en förenkling från tidigare ordning där prövning skedde enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken.”
Debatt • Publicerad 19 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sverigedemokraterna kommer inte medverka till en ordning där kommunernas roll mer drivs mot att utgöra en remissinstans bland andra.”
"Sverigedemokraterna kommer inte medverka till en ordning där kommunernas roll mer drivs mot att utgöra en remissinstans bland andra.”Foto: Erik Johansen

Något som är angeläget att komma ihåg. Jag kan således instämma i det Alexandra Norén lyfter fram i sin replik om att ingen blir gladare än vindkraftsbranschen om man nu inskränker det kommunala självbestämmandet i ytterligare ett steg genom att ta bort det kommunala vetot.

Givetvis är förutsägbarhet viktigt, oavsett verksamhet, när det kommer till tillståndsprocesser och ingen ska behöva vänta onödigt länge. Däremot är det inte viktigare än vår demokrati och som skulle motivera inskränkningar i den. Om man nu efter denna förenkling även skulle avveckla det kommunala vetot vid etablering av vindkraft skulle det urholka det kommunala självbestämmandet kring markanvändningen inom kommunen. Något som ytterst är en självstyrelsefråga och som tidigare utövades inom ramen för plan- och bygglagen.

Annons

För varför ska just vindkraften ha en gräddfil jämfört med andra verksamheter? Även vid etablering av verksamheter där detaljplan krävs kan processen med antagandet bli utdragen eller riskera sena avslag av detaljplaner som man jobbat med i flera år där den politiska majoriteten har svängt efter ett val. En uppfattning som även stöds av Sveriges kommuner och regioner.

Sverigedemokraterna kommer inte medverka till en ordning där kommunernas roll mer drivs mot att utgöra en remissinstans bland andra, detta oavsett om det gäller vindkraft eller någon annan verksamhet. Det kommunala självbestämmandet ska värnas och att det är de lokala politikerna – och i förlängningen kommunernas invånare - som är bäst lämpade att fatta beslut i frågan. Vi vänder oss därför starkt mot regeringens ingång att slopa det kommunala vetot och därmed minska det demokratiska inflytandet.

Mattias Bäckström Johansson (SD), energipolitisk talesperson.

Annons
Annons
Annons
Annons