Toscana bjuder på vin och kultur
Enligt uppgift är Lucca den enda staden i Italien som har en oförstörd befästningsmur, byggd på 1500- och 1600-talet.
Maten, vinerna, konsten och naturen är de främsta orsakerna till att Toscana är ett så populärt resmål i Italien.
Att bo på en vingård har blivit mycket omtyckt. Men vi har däremot valt att bo i en lägenhet innanför murarna i Lucca. Hyresvärden Paolo driver stadens mest berömda restaurang
i bottenvåningen på huset.
Efter några varv runt muren hittar vi en av de få portar som är öppna för biltrafik; Porta San Donato. Innanför de gamla murarna råder ett lugn.
Kastanjer och solfjädertallar skuggar uppe på muren. Under större dungar med träd sitter folk med picknickkorgar. Från muren har man utsikt över de många palatsens trädgårdar och mot de Apenninska bergen.
Efter någon timmas siesta är det kväll och dags för första upptäcktsfärden. Siktet är inställt på Via Fillungo, stadens shoppinggata. Modeaffärer och souvenirbutiker blandas med bagerier, vinbutiker och små restauranger. Det ena lilla torget efter det andra avslöjar vackra kyrkor och ståtliga palats. Gatumusikanter fyller torgen med toner.
Olivolja och opera På Piazza San Giusto hålls en marknad där det säljs hantverksprodukter, keramik, lädervaror, smycken och olivolja. Lucca benämns ofta som olivoljans och operans stad. Tonsättarna Boccherini och Puccini föddes nämligen här. Under en period fanns det närmare hundra kyrkor innanför murarna. Det var de välbärgade familjerna som byggde dessa under stadens glansperiod på 1300-talet då rikedomarna skapades av silkesväverier och bankväsende. Då byggdes också palats med vackra trädgårdar och höga torn.
Med tåg från Lucca är målet konstmuseet Uffizierna i Florens. Här ska vi kunna se Botticellis målning Venus födelse och 1 700 andra kända konstverk.
Florens är ju också modets stad. Vi passar på att fönstershoppa längs Via De Tornabuoni och Via delle Bella Donna. Men vi avstår från att handla och tar oss trötta till tåget som tar oss åter till Lucca.
Att ha varit i Toscana utan att ha besökt en vingård går inte. Vårt stuguthyrningsföretag hade vingårdsbesök på programmet.
Vingård är ett måste Taxi till vingården är lämpligt. Det är inte så långt utanför Lucca, så det kostar under tio euro. Vi är lite tidiga så vi tar en promenad bland vinstockar och aprikosträd i omgivningarna.
Fattoria Sardi Giustiniani är namnet på vingården. Gården har gått i arv i flera generationer. Den drivs sedan 2002 av Jacopo och Matteo Giustiniani. De producerar två röda och två vita viner. Mest för den inhemska lokala marknaden. Men de gör även försök att exportera till bland annat USA.
Kallt vitt vin i värmen För den vinkunnige kan nämnas: det ena röda vinet är gjort på Merlot-druvan och det andra på Sangiovese och Canaiolo. De vita vinerna görs på Vermentino och Trebbiano Toscana respektive Vermentino och Chardonnay.
Det går naturligtvis bra att handla med sig en låda eller två av det vin man tycker smakar bäst.
Utan att vara vinkännare kan jag väl säga att jag druckit godare viner. Men ett glas kallt vitt vin smakar i och för sig alltid bra i den heta Toscanavärmen. (TT Spektra)