Kunskap är vägen till ett sundare liv

–?I dag handlar det inte längre om brist på kunskap. Men för att vi ska få till en ordentlig förändring av människors livsstil krävs också samhällets stöd, inte minst från hälso- och sjukvården som måste prioritera det hälsofrämjande arbetet.
Nyheter • Publicerad 22 december 2005

Lennart Hellström är överläkare i samhällsmedicin på landstingets Folkhälsocentrum i Oskarshamn.

Hans dator är sprängfylld av statistik, siffror som ger klara besked. Befolkningen i Kalmar län ligger i farozonen.

Ett enda belysande exempel, 44 procent av männen i Kalmar län är överviktiga. En övervikt som ökar risken för såväl hjärt- kärlsjukdomar som för diabetes och stroke.

–?Vi har i dag forskningsresultat som visar att hela 90 procent av alla hjärt- kärlsjukdomar går att förebygga. Tyvärr är det så att vi i dag befarar en explosion av välfärdsjukdomar. Diagnoser som går att förebygga, det handlar fortfarande om de gamla råden, äta bättre, mer frukt och grönt, och att röra sig mer. Men också om att se till att få tillräckligt med sömn, sju timmar per dygn behöver kroppen för att återhämta sig, psykiskt och fysiskt, säger Lennart Hellström.

I statistiken här intill visas ett axplock av rikssiffror som alla har den gemensamma nämnaren att ganska stora delar av befolkningen i Kalmar län ligger i riskzonen för de så kallade vällevnadssjukdomarna.

Det är med dessa fakta i bakgrunden Barometern-OT under 2006 kommer att satsa på friskvårdsfrågor.

Kanske just Du vill vara med, vi söker en läsarpanel vi kan följa under året.

Intresserad? Mejla till mats.andersson@barometern.se eller ia.sellerberg@barometern.se

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.