GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I 40 år har hon poserat och han tagit bilder

Hon poserar självsäkert framför kameran. Hon vet hur hon ska göra för att bilderna ska bli bra.
I 40 år har fotomodellen Laila Novak från Nybro samarbetat med kalmarfotografen Rolf Lind.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2008
Laila Novak poserar och Rolf Lind fotograferar. De vet båda hur de vill ha det efter att ha jobbat ihop till och från i fyrtio år.
Laila Novak poserar och Rolf Lind fotograferar. De vet båda hur de vill ha det efter att ha jobbat ihop till och från i fyrtio år.Foto: 
Foto: Anders Johansson
Laila Novak 2007
Laila Novak 2007Foto: Anders Johansson
På 1990-talet.
På 1990-talet.Foto: Anders Johansson
På Kalmar konstmuseum 2007
På Kalmar konstmuseum 2007Foto: Anders Johansson
I tidstypisk frisyr i slutet på 1960-talet.
I tidstypisk frisyr i slutet på 1960-talet.Foto: Anders Johansson
?Utvikningsbrud? i Fib Aktuellt 1965
?Utvikningsbrud? i Fib Aktuellt 1965Foto: Anders Johansson
Laila Novak tillsammans med glaskonstnären Erik Höglund, som visar egna kläder. Bilden är tagen i början av 1970-talet.
Laila Novak tillsammans med glaskonstnären Erik Höglund, som visar egna kläder. Bilden är tagen i början av 1970-talet.Foto: Anders Johansson
Vattenpose i slutet av 1980-talet.
Vattenpose i slutet av 1980-talet.Foto: Anders Johansson
I Fib Aktuellt 1965
I Fib Aktuellt 1965Foto: Anders Johansson

Första gången de träffades var han pressfotograf i Kalmar, hon ung mannekäng och fotomodell. Senare tog han utvikningsbilder av henne för Fib Aktuellt.

– Det var innan nakenbildernas tid, påpekar hon.

Idag finns det knappast något upprörande med bilderna av Laila Novak som utvikningsflicka, ”blondaste badflicka” och ”Svenskan som kallas nya Anita Ekberg” som det stod i rubriker och bildtexter i tidskrifterna. Men då, på 1960-talet, var det förstås annorlunda. Det blev nästan skandal, har hon berättat.

Nu har Laila Novak en lång , internationell karriär som fotomodell bakom sig. Hon har framför allt jobbat utomlands, men då och då återvänt till Sverige och Nybro.

– Det har varit långa uppehåll i vårt samarbete genom åren. Men vi har hållit kontakten hela tiden och jobbat ihop för att vi båda tycker det är kul, säger Rolf Lind.

Han tror att han säkert tagit tusen bilder av Laila Novak genom åren, plus en mängd exponeringar på samma motiv. Några av bilderna har visats på Länsmuseet i Kalmar, Teatergalleriet, Fotomässan Elmia i Jönköping och nyligen också på Kalmar Konstmuseum.

Nu är de båda pensionärer men några tankar på att lägga av har ingen av dem.

– Som modell kan man jobba tills man inte längre kan gå. Varför inte? Människor har sån skräck för åldern, säger Laila Novak och stryker undan några testar av det numera slitna, vitljusa håret.

Rolf Lind nickar . Han tycker det är precis lika spännande att fotografera Laila Novak idag, med rynkor och allt, som när hon var ung. Laila Novak ställer också gärna upp, bildintresserad som hon är.

– Jag gillar att vara med och skapa konstbilder, inte bara modellfoton. De flesta människor är rädda för att man ska misshandla dem på bild. Men jag tycker man kan våga vara både vacker och ful. Det är då det blir spännande. Konst.

– Men jag har tagit vackra bilder på dig också, skyndar sig Rolf Lind att säga.

Redan första gången han träffade henne blev Rolf Lind fascinerad av Laila Novaks ”framträdande hår”, långt och blont. En fascination som fortfarande består. I åtskilliga bilder har han experimenterat med hennes hår. Som en burrig gloria, ”gardin” runt ansiktet eller vilt spretande rätt ut från huvudet.

Laila Novak har jobbat som fotomodell i främst Mexico, Frankrike och Italien, och även som skådespelerska i ett dussintal filmer utomlands. Modelljobbet kan säkert vara tufft, tänker jag, men nej, hon skakar på huvudet.

– Det är nog inte jobbigare än att vara tandläkare. Jobb som jobb. Jag har levt ett spännande liv, med mycket glamour javisst, men också ett annat sorts liv. Det jag har gjort har ändå alltid varit jag. I dag känner jag mig både hemma och borta överallt.

Hon är stolt över sitt arbete, tacksam över allt hon fått vara med om, men fötterna håller hon stadigt på jorden, säger hon.

Hon är mycket smal och ger ett både starkt och skört intryck. De tighta svarta kläderna

får henne att se extra tunn ut, när hon vant poserar inför Rolf Linds kamera i en blek vintersol utanför hans lägenhet i Kalmar.

- Blir det bra så här? undrar hon och lutar sig mot ett träd.

– Upp med armen, jättebra, där blir det bra, säger Rolf Lind och trycker fram ännu en bild

av modellen.

Laila Novak

Ålder: Ointressant, tycker hon, men visst, hon är född 1942.

– Mitt liv handlar inte om ålder.

Yrke: Fotomodell, filmskådespelerska

Bakgrund: Född och uppvuxen i Nybro, kontorsjobb i Nybro, sedan mannekängjobb med mera i Stockholm och modelljobb i Paris på 1960-talet, modell- och filmjobb i Mexiko och Italien på 1970-talet och därefter modell- och filmjobb runt om i världen, främst i Mexiko och Italien.

Gillar med Rolf LInd: Att få vara med och skapa spännande konstbilder, som omväxling mot vanliga modellfoton.

Rolf Lind

Ålder: 71 år

Yrke: Fotograf

Bakgrund: Född och uppvuxen på Ängö i Kalmar. Biljettgrabb på kalmarsundsfärjorna som 16-åring. Fick då råd köpa en kamera och tog en bild av svanar i motljus som kammade hem första pris i Kalmar Fotoklubbs tävling. Jobb i fotoaffären Skotte-Foto, pressfotograf åt Östra Småland och Expressen, frilansfotograf med specialitet glas och textil, bland annat på Orrefors glasbruk i 20 år, fotograf på Kalmar Läns Museum. Tillsammans med kalmarkonstnärerna Gunilla Skyttla och Raine Navin har han gjort en rad utställningar genom åren.

Gillar med Laila Novak: Att hon vet hur hon ska posera och att han får ta bilder där hon ser ful ut också

Tina Jeppsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.