Annons

Fågelskådaren bloggar från fyrtorn

Han har sett fler fåglar än någon annan i Sverige.
Han har varit invald i Sveriges ornitologiska förenings Rariteskommitté.
Han har polisanmält illegal fågeljakt.
Han bor vid en fyr.
Och numera är han bloggare för Barometern under rubriken Fåglar ur Fyrperspektiv.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2008
Foto: 
"Det händer mycket med fåglar. Det är alltid action", säger Crhistan Cederroth som kommer att sitta uppe i sin fyr och rapportera om allt han ser flyga förbi.Foto: 
Foto: 

Christian Cederroth säger att han ärvt sitt naturintresse av sin mormor och ganska tidigt i livet stod det klart för honom att det var just fåglar som var det stora intresset.

Just det intresset tog honom till Segerstads fyr, där han nu bott i 15 år. Fyren ligger ensligt på en udde som man knappt kan ta sig till med bil. Men med sin omgivande lilla skogsdunge är fyrplatsen en formlig fågelmagnet, perfekt för en fågelskådare. Och självklart innehar Christian Cederroth även topplatsen i antal skådade fågelarter på en plats under 24 timmar, med över 100 arter på ett dygn.

Annons

– Det händer mycket med fåglar, det är alltid action. De har vingar och det oväntade kan hända, säger han och berättar i nästa andetag om när han såg "den största och den minsta".

– Jag spanade ut mot havet, en kungsfågel flög förbi, och samtidigt kom en havsörn från andra hållet. Det var lite häftigt att se.

För att få bättre tillfälle att studera fåglarna, har han optimerat sin trädgård så att de stannar så länge som möjligt. Men många av observationerna gör han uppifrån fyren, där han kan se kilometervis ut över det öländska landskapet och över Östersjöns obrutna horisont.

Han går de 96 stegen upp till utkiksplatsen mest varje dag, och häruppe kommer han också att sitta när han bloggar.

Om det inte regnar.

Men även de mest stormiga dagar finns mycket att berätta från fyrens horisont.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons