Ljus är mer än att trycka på knappen

Kalmar Artikeln publicerades
Det gamla vattentornet har Kalmars mest spektakulära ljussättning. Dagtid ser den tegelröda fasaden nästan helt slät ut, nattetid växlar färgerna och teglets fina murdetaljer blir synliga i ett spännande skuggspel.
Foto:Mats Holmertz
Det gamla vattentornet har Kalmars mest spektakulära ljussättning. Dagtid ser den tegelröda fasaden nästan helt slät ut, nattetid växlar färgerna och teglets fina murdetaljer blir synliga i ett spännande skuggspel.

När höstmörkret faller längtar vi efter ljus.

Ljus har blivit en upplevelse, en känsla.

Tänk gamla vattentornet eller Domkyrkan i Kalmar. Två byggnader som inte längre bara är skuggor i mörkret.

Ljuset leker i trädets krona. Dramatiskt och vackert. När höstmörkret tätnar räcker det inte längre med tanken på julens ljusslingor.

– Ljus har blivit upplevelse. Nu vill vi ha ny belysning både inom och utomhus, säger ljuskreatören Anders Jakobsson som skapat spännande ljus över ett tjugotal av Kalmars arkitektoniska pärlor.

Men ljus är mer än att trycka på knappen.

  – Frågan är vad vi vill uppnå. Vill vi ljussätta något, eller behöver vi en lampa?

  Det låter som samma sak men är vitt skilda ting.

  – Ljus är känsla, säger Anders Jakobsson. Vi ser egentligen inte ljuset förrän det träffar något, men det berör oss både fysiskt och känslomässigt.

  Tänk Domkyrkan i Kalmar, eller gamla vattentornet. Två byggnader som inte längre är skuggor under mörka kvällar. Nu är de spännande volymer, arkitektur, något helt annat kvällstid än dagtid.

  Anders Jakobsson har jobbat med det skulpterande ljuset i drygt tio år. Ett första steg var Designåret 2005. Året därpå arbetade tio konstnärer från Kalmar och Kronobergs län med ljus som konst.

  – Kalmar är bra på ljus, säger Anders Jakobsson. Det är roligt att så många byggnader är permanent ljussatta.

  Ljus kan utnyttjas på många sätt. Vi kommunicerar genom ljus – trafiksignalerna – vi piggnar till av ljus – ljusterapi – vi känner oss trygga där det är ljust och vi myser med dämpat ljus. Du kan både måla och skulptera med ljus.

  Nya tekniker har också revolutionerat ljuset, påpekar Anders Jakobsson. Idag får vi ut betydligt mycket mer ”ljus” med mindre energi. Ändå har vi inte riktigt tagit till oss förändringen. Mentalt har inte mycket hänt mellan den öppna elden, stearinljuset, fotogenlampan och det elektriska ljuset. Hundra år senare tänker vi fortfarande som 1800-talsmänniskan trots att vi har teknik för något helt annat.

  Tekniken har också finslipats. Det moderna ledljuset är inte längre kallt och obehagligt utan mjukt och likt glödlampans varma sken. Så som vi nordbor vill ha ljuset.

  Dagens teknik ger oss dessutom möjlighet att leka med stadens dramatik, med byggnaders inneboende kraft.

  – Mörkret är lika viktigt som ljuset, säger Anders Jakobsson. Och plockar fram en häftig bild av Domkyrkan i Kalmar.

  – Ett av mina roligaste och svåraste jobb, säger han. Domkyrkan är en pampig byggnad. Den ska höja sig över staden. Dominera sin omgivning. Kyrkans tinnar och torn tillhör dagen. Natten ska visa en annan byggnad, lika mäktig.

  Domkyrkan nattetid är en klassisk byggnad utan tinnar och torn, ett tempel vid Stortorget.

  – Jag tycker om det vita ljuset, men visst är det roligt att de fyra broarna till Kvarnholmen fått olika ljus. Ett ljus som växlar i en förutbestämd loop.

  – Domkyrkan krävde respekt och skulptural kraft. När vi ljussatte Kalmar teater var det en helt annan sak. Teater är skådespel och gyckleri, lek och allvar. Det ska fasaden signalera. Nu bjuder den på ett skådespel styrt via fjärrkontroll med ett växlande ljus.

  – En ljussättning ska inte döda fasaden utan understryka husens karaktär. Det är inte alltid vi ser alla fina detaljer i en tegelfasad. Men ljuset kan lyfta fram den lekfullhet som försvinner dagtid. Tänk bara på det spännande tandsnittet högt upp på gamla vattentornet.

  Idag vill också privatpersoner ljussätta villan.

  – Det är populärt med släpljus över trädgårdsgången och uppljus i trädkronorna, säger Anders Jakobsson.

  Vi gör gärna som grannen men borde fråga oss: Vad vill jag med ljuset. Hur kan ljus ge karaktär åt just mitt hus?

  Det är lättast att börja med trädgårdsbelysning. Ett ståtligt träd blir dramatiskt både när det belyses underifrån och med ljus i kronan. En belyst sten kan ge stor dramatik åt en gräsplätt.

  Hur belyser ljussättaren själv?

  – Indirekt ljus längst bjälkar i taket och belysta trädkronor i trädgården. Enkelt och vackert.

  Fakta

  Tre tips för spännande belysning

  Använd byggnadens konstruktion och göm belysningen för att skapa magi med indirekt ljus.

  Provbelys alltid från olika vinklar och se hur saker kan framhävas på olika sett. Gäller både inne och ute.

  Använd flera ljuspunkter och fördela dem. Det skapar olika ljusscenarier i samma rum.

  Visa mer...

  Fakta

  Det här är ljus

  Ljus är elektromagnetisk strålning i våglängdsområdet, 390 –770 nanometer.

  Infrarött ljus har längre våglängder och ultraviolett ljus kortare våglängder. Vi blir bruna av det ultravioletta ljuset.

  Vi mäter ljusstyrkan i lampan i lumen.

  Ett stearinljus lyser med ca 12 lumen.

  En läslampa med 300 lumen

  Lux är en lumen per kvadratmeter.

  På en arbetsplats har vi i regel 500 - 1000 lux

  Direkt solljus ger 100 000 lux.

  Ljuskällor som människan inte skapat: Solen, blixten, lysmasken.

  Inget nytt under solen: 1928 anställde Svenska föreningen för ljuskultur en hembelysningskonsulent för att upplysa ”husmödrar eller andra om hur man bäst ljussätter sin bostad."

  Visa mer...