Efter sorgen och stödet kom solen tillbaka

Ljungbyholm Artikeln publicerades
Tio månader efter att Elin och Johan hade förlorat Elsa blev Elin gravid igen. Med lilla Ellie kom solskenet igen till familjen.
Foto:Paul Madej
Tio månader efter att Elin och Johan hade förlorat Elsa blev Elin gravid igen. Med lilla Ellie kom solskenet igen till familjen.

Hela familjen såg fram emot den nya bebisen som var på väg. Men två dagar före beräknad förlossning märkte mamma Elin Blent att något var fel och några timmar senare förlorade hon och maken Johan sin efterlängtade dotter. I sorgen efter Elsa blev Spädbarnsfonden ett stort stöd och nu vill Elin hjälpa andra föräldrar som mist ett litet barn.

På byrån i hallen står fem stjärnor med namn på, en stjärna för varje barn i familjen Blent.

Stjärnan med Elsas namn har dekorerats med änglar, för det är precis det hon är, en liten ängel.

Elsa Blent fick aldrig uppleva livet utanför mamma Elins mage. Två dagar före beräknad förlossning slutade hennes hjärta att slå och hennes liv gick inte att rädda.

  Efter sig lämnade hon en mamma, pappa och tre äldre syskon i sorg.

  – För oss kommer det alltid att fattas ett barn, men Elsa finns med oss hela tiden, säger Elin Blent.

  Förväntningarna var stora när familjen Blent väntade tillökning. Ida, Noel och Alice såg fram emot att få ett litet syskon och Elin och Johan längtade efter sitt fjärde barn, Elsa.

  Graviditeten hade rullat på som den skulle, men två dagar innan beräknad förlossning tyckte Elin, som arbetar på kvinnokliniken på länssjukhuset i Kalmar, att något kändes fel när hon vaknade på morgonen.

  Hon ringde till förlossningen där de sa att hon skulle komma in direkt. Till maken Johan, som ville åka med, sa hon att hon bara skulle åka in för säkerhets skull eftersom bebisen Elsa hade rört sig lite mindre än vanligt.

  – Jag sa så för att ”skydda” honom, för jag förstod ju egentligen att något var fel.

  På sjukhuset konstaterade läkaren efter att ha gjort en ultraljudsundersökning att Elsa inte levde längre.

  – Barnmorskan höll min hand hela tiden och det betydde så mycket för mig. Mina kollegor kom in och grät med mig. Jag ringde Johan på mobilen och grät fram; vår bebis har dött!

  Först ville Elin inte åka hem förrän hon hade blivit igångsatt, men efter att hon och Johan pratat igenom det bestämde de sig för att åka hem till barnen och berätta vad som hade hänt.

  – Vi åkte hem tillsammans och berättade. Då hade jag fortfarande Elsa kvar i magen för att visa barnen att jag var frisk. De blev naturligtvis jätteledsna, men för oss har det varit viktigt att barnen har varit med i processen hela tiden.

  Senare på dagen åkte Elin och Johan in till sjukhuset igen och efter några timmar sattes förlossningen i gång. Klockan halv fyra den 10 december 2013 föddes Elsa.

  – Den här förlossningen är precis lika viktig för oss som de andra varit, säger Elin.

  Tiden efter förlossningen minns hon som i en dimma. Hon minns att de andra barnen kom till sjukhuset för att hålla i lilla Elsa och att en undersköterska, en kollega till Elin, tog kort på hela familjen och på Elsa, kort som i dag betyder mycket för familjen.

  Dagen efter förlossningen hade familjen en minnesstund för Elsa i kapellet på sjukhuset.

  – Det blev jättefint. Då fick våra släktingar vara med. Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller sorg, men för oss var det viktigt att göra allt det här.

  Elsa ligger begravd under ett körsbärsträd på kyrkogården i Ljungbyholm. Dit går familjen ibland för att tända ljus, plantera blommor eller bara ha picknick.

  Efter Elsas död sökte Elin efter samtalsgrupper här i regionen, men hittade inga. Spädbarnsfonden hade hon aldrig hört talas om.

  – Man får mycket konstiga tankar och funderingar i en krissituation. När vi åkte hem från sjukhuset och jag fick lämna kvar lilla Elsa där var jag jätteförvirrad. Man kan få hjälp av kurator, men det är ju inte säkert att kuratorn har tid just då och jag fick åka hem med alla mina funderingar.

  Spädbarnsfondens medlemmar runt om i landet blev ett stort stöd för Elin och genom andra föräldrar som också mist ett barn fick hon höra vad som var bra och mindre bra på just deras sjukhus.

  – Här i Kalmar fanns inga samtalsgrupper när jag förlorade Elsa och det hade jag velat ha då. Även om det inte var organiserat fick jag ett enormt stöd av många, men det hade varit skönt att få se att det fanns andra som varit med om samma sak och som hade gått vidare och var lyckliga.

  Efter sorgen kom ilskan och det dåliga samvetet. Elin var arg på sin kropp och klandrade sig själv för att Elsa hade dött.

  – Det kändes som att jag svek barnen, det var nog det jobbigaste av allt. I början var allt svart. Det var väldigt tungt och man vet inte hur man ska ta sig igenom det. Sedan dalar det. Ena stunden gråter man, andra skrattar man, men det blir bättre och bättre. Fast sorgen bär man alltid med sig.

  Efter att ha varit sjukskriven i två månader gick hon tillbaka till jobbet på kvinnokliniken.

  – Jag tänkte på det som hade hänt hela tiden när jag gick hemma och det var skönt att få träffa mina arbetskamrater. De blev mitt bollplank. Det jobbiga var att gå in på det rummet där hon hade fötts igen.

  I dag har Elin Blent blivit distriktssamordnare i Kalmar Län för Spädbarnsfonden för att stötta andra föräldrar som mist ett barn. I maj börjar föreningen med samtalsgrupper i Kalmar.

  – Jag kände snabbt efter Elsa att jag ville göra något. Hade vi inte fått uppleva Elsa hade jag inte varit den jag är i dag och då hade jag kanske inte vetat vad Spädbarnsfonden är. Nu vet jag att de gör ett jättejobb. De var en stor del till att jag kom upp och såg ljuset i livet igen.

  Arbetet i Spädbarnsfonden är ideellt, men Elin arbetar hårt för att få in det i jobbet som undersköterska på kvinnokliniken på länssjukhuset i Kalmar.

  – Det här är en extremt viktig fråga för kliniken. När man släpps från sjukhuset har det inte funnits någon som fångar upp en. Det vill vi ändra på.

  Tio månader efter Elsas död blev Elin gravid igen och efter en psykiskt jobbig graviditet föddes Ellie som snart fyller två år.

  – Ellie kom tillbaka med solskenet. Jag är glad i dag att vi vågade försöka igen.

  Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

  Fakta

  Spädbarnsfonden

  Spädbarnsfondens vision är att minska antalet barn som dör före födelsen eller under det första levnadsåret.

  Spädbarnsfonden arbetar för en bättre vård och livssituation för dem som mister ett litet barn.

  Spädbarnsfonden är en ideell förening och ett komplement till sjukvården och andra stödjande resurser och har i dag 1 500 medlemsfamiljer.

  ”Vi är en förening som vi önskar egentligen inte skulle behöva finnas. Men när det fruktansvärda har inträffat vill vi ändå finnas till för dig som drabbats. Sorgen är gemensam för alla som mist ett litet barn.”

  www.spadbarnsfonden.se

  Visa mer...

  Fakta

  Elin Blent

  Familj: Maken Johan och barnen Ida, Noel, Alice, Elsa och Ellie.

  Bor: I hus strax utanför Ljungbyholm.

  Ålder: 33 år.

  Gör: Undersköterska på kvinnokliniken i Kalmar.

  Intressen: ”Djur, att resa, min familj och heminredning.”

  Aktuell: Har precis startat upp arbetet som distriktssamordnare i Kalmar Län för Spädbarnsfonden. Läs mer på Facebooksidan Spädbarnsfonden Kalmar.

  Visa mer...