Annons

Klockrent samarbete i lekfull bilderbok

Den moderna bilderboken har många drag av lek och teater.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
ALMA-prisade Barbro Lindgren (till höger) samarbetar för första gången med illustratören Eva Lindström.
ALMA-prisade Barbro Lindgren (till höger) samarbetar för första gången med illustratören Eva Lindström.Foto: Rebecka Uhlin
Foto: Pressbild

När bild och text fungerar som en obruten enhet uppstår lek och magi mellan bokpärmarna, precis som mellan ridå och ridå.

Barbro Lindgrens författarskap utgår ofta från lek och knas.

Annons

Ett antal av hennes böcker har titlar med något om lek i.

En diktsamling heter Vi leker att du är humla och förra året utkom Vi leker att vi är pippifåglar. Bilderbokstexterna är hos Barbro Lindgren in medias res (när en historia börjar mitt i handlingen, reds. anm.), rakt på och in i fantasin och bilderboksleken.

Man berättar och leker det man hört och upplevt om än i en förvandlad form. I den nya bilderboken leks det Den fula ankungen, långt ifrån och ändå nära HC Andersens saga från 1843.

Jag hade redan som barn lite svårt för Andersens sagomoral. Att börden och blodet var det avgörande för individens värde: Det gör ingenting att vara född i ankgården, om man bara legat i ett svanägg!

Men i Barbro Lindgrens tappning desarmeras rasismen rakt på;

– Vi kan väl leka den fula ankungen.

– Jaa. I så fall är jag ankungen.

Nix svarar det första pratjaget, du ska vara mamman.

Lekkamraten svarar: Nej hon är inget fin. Motargument: Men hon har ju rader med barn! - åkej då! Således flera metanivåer, barn på rader i text och bild, men det behöver ingen läsare fatta – det är rörande och kul ändå!

Boken är Lindgren och Lindströms första samarbete, det var på tiden – klockrent!

Annons

Ofta beskrivs Lindströms bilderboksteknik som spretig. Och ja, så kanske man kan uppfatta hennes bilder vid en första anblick, då hennes stil aldrig är insmickrande.

Men studerar man närmare finner man snarare ett milt måleri i lite dov färgskala, mycket långt ifrån allt vad spretighet heter.

Med lite ornitologisk kännedom kan man peka ut en rad olika fågelarter, det är spännande vad ögat tar fasta på, skäggdoppingens hals är rätt i hållningen.

Lindströms ankunge är skruttigt perfekt!

Drift och intertextualitet och ett ställningstagande för det fulas rätt och kraft.

Nu leker vi den fula ankungen

Text: Barbro Lindgren

Bild: Eva Lindström

Förlag: Rabén & Sjögren

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons