TV: "Väldigt många uppgifter i luften"

När Håkan Juholt inledde riksdagens partiledardebatt berörde han inledningsvis inte den storm som just nu blåser kring hans bostadsbidrag från riksdagen.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2011
Foto: 
Foto: Scanpix

 

Juholt koncentrerade sig helt på att visa på skiljelinjer mellan regeringens och Socialdemokraternas budgetförslag.

- Ni planerar för ett ytterligare jobbskatteavdrag, vi rustar för framtiden, sade Juholt och talade om stora satsningar på infrastruktur och utbildning.

Juholt sade att om det vore val i dag så skulle valet stå mellan att slänga ut fem miljarder på sänkt krogmoms eller att satsa mer på skolan.

- Jag räds inte folkets dom i den frågan, Fredrik Reinfeldt, sade Juholt med, kanske, en indirekt anspelning på affären med hans bostadsbidrag.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tog inte Juholts utsträckta hand.

- Håkan Juholt säger ingenting om de verkliga satsningarna (i S-motionen). Satsningarna på bidrag. Över fyra av tio kronor i satsningarna är satsningar på människor som inte arbetar, sade Reinfeldt.

Den nya centerledaren Annie Lööf var den första som i partiledardebatten gjorde en antydan om Håkan Juholts nuvarande problem.

- Håkan Juholt har gett dagspolitiken en helt ny och oförutsägbar dimension, sade hon.

Hon kritiserade Juholt för att Socialdemokraterna nu vänder åter till bidragspolitiken och höjer utgiftstaket.

- Det är oroande att Socialdemokraterna gjort gemensam sak med övriga oppositionspartier i frågan om hur man skapar och bevarar förtroende för det finanspolitiska ramverket. Vad är det som är så lockande med Portugal, Grekland och Irland? frågade Lööf.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog fasta på att Håkan Juholt beskrev regeringens politik för arbetsmarknaden och socialförsäkringarna som en politik där ett viktigt syfte är att sänka löner.

- Är Håkan Juholt beredd att medverka till att reglerna för arbetskraftsinvandring som regeringen har infört rivs upp, undrade Åkesson och tyckte sig se goda möjligheter att samla en majoritet mot regeringen i riksdagen i frågan.

Juholt tog inte emot inviten.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson ifrågasatte, enligt henne, bristen på smart, framtidsinriktad klimatpolitik i regeringens budget. Och hur lever egentligen regeringen upp till talet om att växla ned skatter på arbete och höja dem på energi? undrade hon.

- Ni har genomfört jobbskatteavdrag för 70 miljarder, men ni har sagt nej till en klimatskatt på flyget vilket gör att det är dyrare att åka tåg än att flyga till Göteborg, sade Romson.

Men statsministern försvarade sig med att Sverige redan har en, i internationell jämförelse, hög koldioxidskatt.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly välkomnade att statsminister Reinfeldt lämnat sin flegmatiska stil och blivit mer agitatorisk.

- Det var länge sedan jag såg statsministern så högljudd och så högröd i ansiktet. Men lite grann blev det tomma tunnor skramlar mest, sade Ohly och kritiserade Reinfeldt för att bedriva en bidragslinje, med bidrag till dem som är rika nog att använda rut, till Stureplanshögern när den ska gå på krogen och till riskkapitalbolag inom välfärden.

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.