När försäljaren blir sur har alla gjort en bra affär

- Nej, Birgitta. Ge henne det hon vill ha nu. Du kan inte gå lägre.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2006
Foto: Lars Johansson
Foto: Lars JohanssonFoto: 
Foto: 
Foto: 

Jan Heimfors från Kalmar vädjar till frun när hon står med ett gäng jackor och stenhårt håller fast vid sitt bud mot den kinesiska försäljerskan Ye Ran Ran på Pärlmarknaden.

Ye Ran Ran himlar med ögonen och säger att Birgitta måste skämta när hon säger ett så lågt pris.

- Ge mig ett seriöst pris i stället.

Jan Heimfors tycker att det räcker. Han skruvar på sig och tycker att frun är för principfast i sitt prutande.

- Jag är inte bra på det här, säger han. Jag är för vek.

Ändå har han lyckats köpa 24 "Rolexklockor" för 300 kronor dagen innan.

- De ska få en var på jobbet när jag kommer tillbaka.

Kina har blivit svenskarnas shoppingparadis. Även om shoppingen inte är huvudsyftet, lyckas få hålla sig undan de billiga marknaderna under en Kinaresa. Populära, dyra modemärken går här att pressa ned till en spottstyver.

I Sverige kan en Canada Goosejacka kosta uppemot 9 000 kronor. På Kinas klädmarknader kan du få en för 200 kronor. Givetvis en kopia. Men kläderna är så skickligt gjorda in i minsta detalj att det är ytterst svårt att se skillnaden på vissa plagg.

Adidasskor för 50 kronor, Timberlandsskjortor för 40 kronor, La coste-tröjor för 30 kronor. Till och med jackor och västar av det svenska märket Peak Performance finns att köpa från 200 kronor.

Pruta - ett måste De svenskar som åker för att handla blir chockade av utbudet. Och av sättet att handla på. Det första priset som ges är nämligen skyhögt över det man tänkt sig. Den som inte vill pruta göre sig icke besvär.

Birgitta och Jan Heimfors från Kalmar får dock veta av guiden att det hela är teater.

- De kan börja med flera tusen för en jacka. Sedan slutar det med 200 kronor ändå, säger Birgitta Heimfors.

Paret betonar att det är kulturen som lockat dem till Kina. Men shoppingen blev en trevlig överraskning.

- Vi fick veta att försäljarna skulle slita i oss och undra om vi var seriösa när vi sa 10 procent av priset. Och sedan skulle de börja gråta och säga att chefen skulle sparka dem om de godtog budet. Och precis den teatern utspelade sig, berättar Jan Heimfors.

Aldrig fasta priser Det kan vara svårt för en svensk att pruta. Vi är vana vid att veta priset. Men i stort sätt allting i Kina ska förhandlas. Ett pris är aldrig fast. Det kan vara frustrerande eftersom man aldrig vet om man blivit lurad. Men för kineser handlar det om att få tala för sin vara.

Det gäller att ställa upp på en föreställning som slutar med att försäljaren blir sur, en nog så påfrestande upplevelse för en svensk som vill att alla ska vara nöjda.

Men genom att bli låtsassur visar försäljaren att du har gjort ett bra köp. Annars skulle han eller hon inte vara missnöjd.

Det stora utbudet av svenska kläder i Kina skvallrar om att många svenskar tar sig till kläd- och skomarknaderna i Beijing. En del försäljare kan till och med svänga till med ett "huur maar du?".

Sidenmarknaden Mest känd av shoppingställena är Sidenmarknaden eller Xiushui Market. Här hamnar alla förr eller senare och det är alltså inte bara siden som säljs i de små butikerna.

En lukrativ bransch är även piratkopieringen av dvd-filmer utanför Xiushui.

Endast några veckor efter att en stor Hollywoodfilm haft premiär går den att köpa på gatan i Beijing för sju-tio kronor. Många av filmerna som säljs går fortfarande på svenska biografer.

En annan marknad är Pärlmarknaden eller Hongqiao i närheten av Himmelens tempel. Där shoppade paret Heimfors loss.

- Jag tycker egentligen inte om prutandet, säger Jan Heimfors. Det slutar alltid med att jag ger mig och betalar för mycket.

- Men jag gillar det, säger Birgitta Heimfors. Det är bäst att jag får ta hand om det. Annars skulle vi inte ha några pengar kvar.

Och på marknaden agerar hon också som ett riktigt proffs. Hon spanar in ett par jackor, prövar ut dem och ger sedan ett pris som försäljaren tycker är alldeles för lågt.

Efter en lång stunds prutande går hon därifrån.

- De har en gräns, säger Jan Heimfors segervisst. Ibland är det för lågt och då säljer de inte.

En kvart senare kommer dock Birgitta Heimfors bärandes på jackorna i påsar.

Till det pris hon ville ge från början. Hon gick helt enkelt tillbaka igen och fick då ned priset.

- Jag har köpt pärlor, jackor och barnkläder. Och så polotröjor. Här finns allt från Rolexklockor, handväskor, sidenscarfsar, skjortor och slipsar. Det här är jättekul.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.